Антимонопольний комітет України посилив моніторинг за ринками пального, побоюючись, що на них може вплинути ситуація з протестами в Білорусі. Ця сусідня країна є одним із головних експортерів нафти й нафтопродуктів в Україну: за оцінками експертів, на українських заправках мають білоруське походження 30-40% бензину.

В АМКУ переймаються, що через страйки нафтопереробних заводів з Білорусії можуть обмежити постачання продуктів. Це зменшить пропозицію на ринку, а значить може призвести до здорожчання бензину на заправках.

Регулятор також застеріг учасників ринків пального від "вчинення антиконкурентних практик" - створення штучної нестачі пального, штучного завищення цін чи перешкоджання імпорту нафтопродуктів через морські порти. У разі виявлення порушень АМКУ пообіцяв діяти "відповідно до чинного законодавства".

протести в Білорусі, фото GettyImages
протести в Білорусі, фото GettyImages

Чи може реально вплинути ситуація в Білорусі на ціну і наявність палива в Україні.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Офіційних даних про "білоруську" частку на українських паливних ринках не існує. Експерт і керівник консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн говорить про понад 30% палива білоруського походження в Україні.

Україна дуже залежна від імпорту нафти й нафтопродуктів країна. За даними Держстату, понад 12% нашого імпорту за перше півріччя 2020 року — це мінеральні палива. У разі перебоїв із постачаннями нафти в нас немає внутрішніх ресурсів, які були б здатні її замінити.

Чи страйкують білоруські нафтопереробні заводи?

У Білорусі є два нафтопереробні заводи: Мозирський НПЗ і "Нафтан". Наразі вони не страйкують, але збираються.

На "Нафтані" вже понад 3200 працівників підписалися за відставку Олександра Лукашенка. І заявили, що з 29 серпня почнуть страйк, якщо до того часу він не піде з посади.

А працівники Мозирського НПЗ оголосили про плани страйку і почали збір підписів за нього, але результати пообіцяли оголосити не раніше наступного тижня. Один із цехів НПЗ оголосив про частковий страйк протягом трьох робочих годин щодня, з 20 серпня.

Нафтопереробний завод "Нафтан", фото з архіву belta
Нафтопереробний завод "Нафтан", фото з архіву belta

Чого варто очікувати

Експерт із енергетики Українського інститут майбутнього Адріан Прокіп сумнівається, що перебої в постачанні нафтопродуктів усе ж стануться. На думку експерта, можливим це стане лише в разі, якщо всі працівники оголосять тотальний страйк або влада Білорусі піде на їхнє силове придушення.

"Технологія роботи нафтопереробних заводів — це безперервний процес. Виробники в Білорусі розуміють: якщо вони зупиняться, це буде довший процес, і постраждають у першу чергу самі вони", — пояснює Прокіп нам у коментарі.

Якщо ж заводи все-таки зупиняться і перебої з постачанням стануться, Україні доведеться переорієнтовуватися на поставки з інших країн, додає експерт: "Стане більшою частка європейських постачальників — це дуже вплине на ціни на ринку".

Але додає: наразі ймовірність того, що ситуація в Білорусі повпливає на поставку нафтопродуктів на ринок України, достатньо низька.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Європейський Союз надасть фінансову підтримку народу Білорусі

Як повідомляв портал Знай.ua, білоруський диктатор виніс українському президенту "попередження"

Також Знай.ua писав, у Білорусі помер ще один учасник протестів, який отримав вогнепальне поранення в голову