Учасникам ринку позик загрожують штрафи і позбавлення ліцензій у разі залучення недобросовісних колекторів. У НБУ зробили заяву, що знайдуть управу на колекторів, які переводять боржників.

Відзначається, що регулятор не може безпосередньо вплинути на це і з цієї причини вони зайдуть з боку фінкомпаній, які залучають колекторів для вибивання боргів.

Читайте Знай в Google News!

Проте регулятор заявив про намір прописати колекторам кодекс етики і внести компанії, які працюють на ринку, до відповідного реєстру.

Відповідно до закону "про Спліт" з 1 липня цього року НБУ прийняв від Нацкомфінпослуг нагляд за страховими компаніями, кредитними спілками, ломбардами та фінансовими компаніями.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

В Україні просто не існує такого виду діяльності, як колекторство і тому вони знаходяться поза правовим полем.

"законодавцем неодноразово під виглядом захисту боржників від неправомірних дій так званих колекторів робилися боязкі спроби узаконити таку діяльність. Але поки заяву Нацбанку про те, що з 1 липня 2020 р. він нібито наділений якимись повноваженнями щодо регулювання так званих "колекторських компаній", викликають м'яко кажучи, подив", - зауважив у розмові з UBR.ua приватний виконавець, К. ю. Н. Андрій Авторгов.

В адвокатському співтоваристві не перший день обговорюється ідея НБУ про впровадження в новий закон про колекторську діяльність етичної складової їх роботи.

"Безумовно, впровадження переліку етичних правил діяльності колекторських компаній стане досить вагомим поштовхом для створення більш прозорих умов діяльності колекторів, їх дисциплінованість і недопущення порушення прав боржників та норм чинного законодавства", – зауважив у розмові з UBR.ua адвокат, партнер АО "AS Legal" Віталій Швець.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, як позбутися від настирливих колекторів і не платити чужий кредит, Поради адвоката.

Як повідомляв Знай. ua, НБУ візьметься за колекторів, які санкції застосують проти вибивачів боргів.

Також Знай. ua писав, що Кличко пообіцяв киянам зарплату в 23 тисячі перед виборами.