Науковці з Університету Теннессі виявили, що дерева й чагарники можуть по-інакшому рости і поводитися в місцях, де розкладаються трупи людей. Ця інформація може допомогти екстреним службам знаходити тіла зниклих безвісти.

Читайте Знай в Google News!

Про це йдеться в дослідженні, оприлюдненому у виданні Trends in Plant Science.

Зазначається, що у місцях зі значною рослинністю трупи людей можуть роками перебувати під зеленим покривом так, що їх довго не знаходять рятувальники. За оцінками, такі місця охоплюють понад 30% земної поверхні. Тобто, людей, які загубилися в лісі й померли там, мало шансів знайти.

Фото: cell.com
Фото: cell.com

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Група дослідників з Університету Теннессі під керівництвом Ніла Стюарта-молодшого виявила, що місця довкола трупів внаслідок їхнього розкладання (їх автори називають «островами розкладання трупів», англійською «cadaver decomposition islands») змінюють хімічний склад ґрунту довкола.

Своєю чергою, це "може призвести до змін у листовому покриві рослин, які можна визначити дистанційно". Приміром, унаслідок розкладання біоматерії в ґрунт потрапляє багато азоту, який є природним добривом, пояснюється в дослідженні.

Ліс, фото: pixabay.com
Ліс, фото: pixabay.com

Надалі заплановано випробування експериментальної технології, яка дозволить виявляти можливі зміни рослинності в місцях розкладання трупів, за допомогою безпілотника. Це може полегшити пошук зниклих безвісти в рослинних місцевостях.

Однак, головна проблема поки полягає в тому, що різні ссавці розкладаються по-різному. Внаслідок розкладання трупа людини й, наприклад, дикої тварини "сліди", які вловлюватиме дрон, будуть різними. Фахівці додали, що технологія буде готова в найкращому разі через кілька років. Але перші результати, які вони отримали лабораторним методом, уже вказують на її перспективність.

Ліс, фото: pixabay.com
Ліс, фото: pixabay.com

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Лариса Білозір з групи "Довіра" засвітила у Раді сумочку від бренду Hermès Kelly за $10 тисяч

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці отримають пенсії за героїчно загиблих в АТО родичів, у ПФУ розповіли про нарахування

Також "Знай.ua" писав, що у Білорусі міліція взялась за школярів через протести: "Залякують дітей статтями"