Однією із найголовніших подій останнього дня роботи Парламенту першого вересневого тижня стало звітування міністра охорони здоров'я Максима Степанова в ході Години запитань до Уряду. На його детальній доповіді щодо стану захворюваності на коронавірусну хворобу в Україні та невідкладні заходи Уряду щодо запобігання її розповсюдженню наполягали нардепи – відповідне рішення було узгоджено на Погоджувальній раді. І, як виявилося, ситуація наразі на межі "критичності". Цілком можливо, що у разі перетворення серпневих "антирекордних" показників кількості нових випадків захворювань на Covid-19 на "систематичні", вже невдовзі Україна може зіткнутися із патовою ситуацією.

карантин в Україні, фото: Уніан
карантин в Україні, фото: Уніан

За серпень зафіксовано 12 антирекордів: вірус "косить" лікарів

Розпочав свою промову профільний міністр одразу з негативної тенденції, що спостерігалася впродовж останнього місяця.

"За серпень в Україні зафіксовано 12 антирекордів по кількості виявлених хворих на Covid-19. Черговий з них – у п'ятницю: у 2723 діагностували коронавірусну хворобу, а впродовж попередньої доби від хвороби померла 51 людина. Загалом же, станом на 4 вересня, за весь період захворіли 130 951 українець", - повідомив Максим Степанов.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Максим Степанов, фото: Обухiвська РДА
Максим Степанов, фото: Обухiвська РДА

Не обійшлося і ще без однієї небезпечної тенденції, що спостерігається впродовж останнього часу. Наразі в Україні прогресує негативне явище – помітно збільшується кількість громадян, які починають сприймати високий рівень захворюваності як "норму". А разом з цим, все більше українців починають давати "слабинку" і у відношенні до обов'язкових індивідуальних заходах безпеки.

Як відзначив міністр, про легковажне ставлення чималої кількості громадян свідчать сотні світлин з масових заходів - як з Дня Незалежності, так і зі святкувань Дня того чи іншого міста у різних регіонах країни.

День незалежності України 2020
День незалежності України 2020: Facebook

"Станом на 1 вересня, стаціонарну допомогу пацієнтам, хворим на Covid-19, надає 1370 медичних команд, до складу яких входить 29, 7 тисяч лікарів, а також 47, 6 тисяч середнього та молодшого персоналу. Втім, хоч зараз у нас 35 тисяч ліжкомісць, ми можемо зіткнутися із ситуацією, коли банально не вистачить лікарів. Ми не можемо зняти всіх лікарів з їхніх прямих обов'язків і поставити боротися з Covid-19. Адже, пандемія не скасувала ні онкології, ні серцево-судинних захворювань, а тільки ускладнила ситуацію. Водночас, ми готуємося до всіх можливих сценаріїв розвитку подій з епідемією", – зазначив Максим Степанов.

Невтішною наразі є і рівень захворюваності лікарів. Станом на 2 вересня, на коронавірусну хворобу в Україні захворіло 11 754 медичних працівника – це майже 10 % від усіх. Ще більше вразив рівень смертності – 98 % із них призвели до летальних наслідків.

Замість держдопомоги – вистоювання шалених черг з 6.00 ранку та 750 грн з власної кишені

А от факти, озвучені міністром як "досягнення" – зокрема, збільшення кількості лабораторних центрів з 4 до 59 та добової норми ПЛР-тестів з 200 до 29 тисяч – на фоні панічно-ганебної реальної ситуації із "вибиттям" держдопомоги, у разі звернення пацієнтів, що хочуть здати тест на Covid-19.

Все частіше у соцмережах починають з'являтися пости про те, що, зазвичай, ці наміри перетворюються на виснажливий безрезультатний квест.

Тож у більшості випадків, здавати тест доводиться все ж у приватних клініках. Та, окрім оплати 750 грн, людям доводиться ще й вистояти кілька годин у довжелезних чергах. При чому, нерідко доводиться займати чергу о 5.00 – 6.00 годині ранку.

Пожалуй, это все, что вам стоит знать об очереди в клинику, чтобы сдать анализ на ковид за 700 грн 😱😂 Ну, и это было за 10 мин до открытия клиники. P.S. Сдать анализ - не моя инициатива, а одно из условий перед коррекцией зрения. Штош, ребята там неторопливые, судя по движению очереди. Если что, то перед анализом нельзя даже воду пить. Поэтому очередь голодная, злая и под солнышком стоит. Оптимизация услуг за ваши же деньги - это было бы слишком прекрасно для нас, поэтому стойте и страдаете 🤣😂 В общем, вы верите в теорию заговора? 🤔 UPD. Сдала анализ спустя 1,30 часа.

Geplaatst door Nastya Nechiporenko op Maandag 17 augustus 2020

Не вражає і озвучена міністром кількість загального числа зроблених за весь час ПЛР-тестів – близько 1, 7 млн тестувань. Проте, це, скажімо, всього вдвічі менше населення Києва.

Відверто здивувала і заява Максима Степанова щодо бюджетної закупівлю медзабезпечення.

"Передбачена і сформована номенклатура та кількість засобів індивідуального захисту для закупівлі в державний резерв України – дуже значна кількість, якою не можна ділитися в ефірі, оскільки ця інформація для службового використання", - відзначив міністр охорони здоров'я.

На диво, "відкритою" виявилася інформація про нині існуючі запаси. За повідомленням Максима Степанова, станом на початок осені, на залишках у лікарні є понад 1, 4 млн костюмів і халатів – це, в середньому, 3-місячне забезпечення. А також майже 5 млн масок, 1,3 млн респіраторів, 5,4 млн рукавичок.

Лікарня / скріншот з відео
Лікарня / скріншот з відео

Та, судячи з чималої кількості коментарів у соцмережах про жахливий стан деяких медзакладів, критичну нестачу медодягу належного рівня захисту і навіть ліків, в реальність озвучених цифр повірити стає все важче.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.