Один з останніх брифінгів народних депутатів України, що відбувся в кулуарах Парламенту, став "жорстким резюмуванням" річного президенства Володимира Зеленського. Висновки стосувалися переліку вкрай важливих для країни аудитів, обіцяних президентом України ще у 2019 році, але й досі так і невиконаних. Тут сплив і необґрунтований розподіл "коронавірусного фонду", і загроза всеукраїнської черги аварійних обвалів "зношених" будинків, і стрімке зростання платіжок на фоні рекордного падіння ціни на газ. А "родзинкою" стала пафосно заявлена в Офісі президента, але у подальшому "зникла", ретельна перевірка сумнівних витрат з бюджету Києва – зокрема, розподілу коштів столичним мером Віталієм Кличком та його командою. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Володимир Зеленський - фото Знай.ua
Володимир Зеленський - фото Знай.ua

5 млрд доларів – борг нащадкам, а мільярди з "ковід-фонду" – на "передвиборче" будівництво

Саме цей ланцюг "аудитів-обіцянок", за словами нардепа Олексія Кучеренка, є системною помилкою нашої країни, яка призводить до того, що фактично всі гроші платників податків використовуються неефективно, а економічна та технологічна криза тільки поглиблюються.

"Якщо ти справжній керівник, а не випускник Трускавецької школи "5-денного натискання на кнопку", то ти маєш розуміти, чим управляєш, які запаси на складах, які ресурси і борги тощо. Президент Зеленський і його команда перед виборами 2019 року протягом 100 днів обіцяли провести повний аудит країни, але його так і не було проведено. А як в цій ситуації можна продовжувати планувати бюджет, не розуміючи, у якому стані об'єкти, на які він витрачається? Як можна лізти в зовнішні запозичення і нав'язувати ще 5 млрд доларів на нас і наших нащадків, не розуміючи, до чого це призведе?", – зазначив в ході брифінгу нардеп від партії "Батьківщина" Олексій Кучеренко.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Продовжує перелік "незрозумілих витрат", за ствердженням Кучеренка, виділення десятків мільярдів гривень на боротьбу із пандемією коронавірусу, які невдовзі розподіляють на будівництво певних об'єктів місцевого значення для "перерізання червоної стрічки перед виборами".

Володимир Зеленський / фото: сайт президента України
Володимир Зеленський / фото: сайт президента України

Експерти ж, в свою чергу, відзначають фактично 100%-й провал в обіцяному реформуванні судової системи країни та жорсткій розправі з корупціонерами у передвиборчій кампанії "Зе і його команди" минулого року.

"У нас доволі корумпована закрита судова система, яка дуже успішно перебудовується під різні політичні сили – виходячи із своїх корумпованих сил і зв'язків. Влада, на жаль, не спроможна формувати судову владу в інтересах звичайних порядних громадян. Вища рада правосуддя, яка теж була частиною корумпованої системи і до членів якої є багато питань щодо доброчесності, знайшла шлях до керівництва і фактично керує багатьма напрямками судової влади. Тож, навряд чи, ми можемо сподіватися на якесь самоочищення – судова реформа, принаймні, в цьому році, провалена", – наголошує співголова Ради Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, керівниця проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

Володимир Зеленський - фото Знай.ua
Володимир Зеленський - фото Знай.ua

А це, як наголошує співголова Ради Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, у значній мірі позначається і на економіці. За словами Юлії Кириченко, інвестори, знаючи, що нема чесного суду в Україні, а справи можуть вирішуватися за рахунок грошей або політичного тиску, дуже часто роблять вибір не на нашу користь.

Володимир Зеленський, День Незалежності - фото Андрія Єловікова
Володимир Зеленський, День Незалежності - фото Андрія Єловікова

Аварійність у старих будинках – критична, а перерахунків за "грабіж" тарифами й досі немає

Наступна категорія невиконаних обіцянок, про яку йшлося під час брифінгу в Верховній Раді, напряму стосується безпеки більшості українців. Мова йде про мешканців будинків, які або відслужили свій термін експлуатації, або от-от досягнуть небезпечного віку. Попри заяву Володимира Зеленського одразу провести повний аудит житлового фонду, і ці слова так і залишилися обіцянкою.

Початком "ланцюга" аварій, який вже невдовзі може поповнитися все новими і новими трагічними випадками, став обвал будинку в м. Дрогобич у серпні 2019-го. В результаті цього загинуло 8 осіб, а десятки були поранені.

Обвал будинку у м. Дрогобич - фото Слово и дело
Обвал будинку у м. Дрогобич - фото Слово и дело

Як повідомляв Знай.ua, тільки в столиці України кількість будинків "під знесення" вже давно перевищило позначку у 5 тисяч. Усі вони вже найближчим часом мали б увійти до черги комплексної реконструкції. А скільки ж тоді "аварійних" будинків по всій країні, а головне - коли до них дійде черга? Враховуючи те, що попередньо має відбутися інвентаризація застарілого житлового фонду.

Хрущівки у Києві, фото: Факти
Хрущівки у Києві, фото: Факти

Ще однією невиконаною обіцянкою так і залишився аудит тарифів. В першу чергу, це стосується "аномалії" за часів правління експрем'єр-міністра Олексія Гончарука – коли, попри значне падіння ціни на газ, суми в платіжках лише зростали.

Як повідомив Знай.ua провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда, відвертий "грабіж" українців космічними та, при цьому, необґрунтованими, тарифами затягнувся більш ніж на рік.

За словами експерта, суми повинні були знизитися ще в травні 2019 року, а ініційоване Урядом "зниження тарифів" по факту виявилося лише фікцією.

"Це запізніла реакція на падіння цін на енергоносії і спроба постфактум виправити свою бездіяльність, яка, станом на початок 2020 року, призвела до переплат населенням на суму понад 1 млрд грн. А стосовно самої Урядової постанови від 24 грудня 2019 № 1082, то вона нікого ні до чого не зобов’язувала – вона лише надає право виробнику теплової енергії знизити тарифи та зробити перерахунок, якщо в нього є таке бажання. Ніяких зобов'язань знизити тарифи та зробити перерахунок на виробників теплової енергії Уряд не покладав, як не покладав таких обов’язків на місцеву владу і НКРЕКП", – підкреслив провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

Так само, відсутній і аудит "Нафтогазу", який, як відзначив в ході брифінгу член політичної партії "Батьківщина", затягнув країну у боргову яму на рівні 100 млрд грн. А, власне, сам НАК "Нафтогаз" не доплатив в бюджет України близько 80 млрд грн. При цьому, нардеп наголосив і на неефективності діяльності наглядових рад "Укренерго", "Укрзалізниці" та "Укрпошти".

Нафтогаз, Фокус
Нафтогаз, Фокус

Пафосна заява перевірки команди Кличка без покарань та висновків: у місті – "техногенна криза"

Черговим гострим питанням, з яким нардеп звернувся у розрізі "нездійснених перевірок" до Володимира Зеленського та нинішнього Уряду, став гучно заявлений минулої осені так званий "Київський аудит".

Віталій Кличко - фото зі сторінки "Кличко-мер" у Фейсбук
Віталій Кличко - фото зі сторінки "Кличко-мер" у Фейсбук

"У вересні 2019 року було оголошене проведення аудиту Києва. Відповідне розпорядження підписав і тодішній прем'єр Гончарук. Ми мали зрозуміти, куди витрачаються величезні кошти бюджету столиці – а це щорічно близько 58 млрд. Але ми бачимо, в який колапс потрапляє Київ, і як він з міста, у якому було приємно жити, перетворюється в зону антикомфорту. Невипадково, мабуть, приховали результати цього аудиту – для того, щоб далі брати участь в дерибані грошей киян і платників податків. Жодними флагштоками не можна прикрити цю техногенну кризу, у яку потрапляє сьогодні Київ: з його дірками, заторами, вибухами газу в будинках, втомленими мостами і т.п.", – підкреслив нардеп Олексій Кучеренко.

Зливи в Києві, фото Facebook
Зливи в Києві, фото Facebook

Про розквіт корупції та нахабну масштабну забудову столиці стверджує і народний депутат України Андрій Осадчук.

"Напевно, найбільший гріх Віталія Кличка за 6 років на посаді мера і голови КМДА у тому, що він жодним чином не зміг зруйнувати корупційну систему управління столицею і фактично її очолив. Імітація боротьби із корупцією та кращих управлінських практик, провальна кадрова політика, драматична бюджетна неефективність, варварська забудова, колапс транспортної інфраструктури стали головними ознаками каденції Віталія Кличка. Він пробував вкластись у декілька парків і туристичних атракцій міста, аби відволікти увагу від усіх глибинних проблем міста, але це, навряд чи, в нього вдалося", – повідомив Знай.ua Андрій Осадчук.

Народний депутат Андрій Осадчук - фото з Фейсбук
Народний депутат Андрій Осадчук - фото з Фейсбук

Столичні ж депутати мають власний перелік недоліків - як в організаційній системі формування бюджету, так і систематичному ігноруванні комунальних питань.

"Величезним мінусом усіх останніх років є те, що всі звернення мешканців, які надходять до районних та міської адміністрацій та звернення депутатів часто не враховуються профільними Департаментами, які готують бюджет у витратах. В першу чергу, потрібно виділяти кошти на заміну інженерних мереж. Кожне третє парадне має постійні проблеми з відсутністю води та її якістю. Це стосується і теплотрас, що проходять у дворах. А кількість озвученого Віталієм Кличком мізерного кілометражу нових мереж відверто cмішна - реально соромно навіть називати такі цифри", - ділиться з нами депутат Київради Олександр Поживанов.

Розриття - фото Наш Київ
Розриття - фото Наш Київ

Як наголошують столичні депутати, до переліку найгучних "ознак" мерства Віталія Кличка та його команди входить масштабна забудова міста, зав'язана на домовленостях із впливовими друзями – Ніконовим, Микитасем, Зубіком, Комарницьким, Столаром. За словами депутата Київради Прохора Антоненка, ціла низка ділянок була передана забудовникам, незважаючи на відсутність відповідних дозвільних документів – договори оренди були підписані особисто Віталієм Кличком.

Кричущим є і факт систематичні мільярдні "діри" в бюджеті міста, до яких призводить збитковість столичних комунальних підприємств. Як виявилося, лише за три квартали 2019 року міські КП завдали збитків на суму у понад 1 млрд 19 млн 516 тис грн. А за 9 місяців 2018 року загальний розмір збитків КП та інших бюджетних комунальних організацій Києва склав 1,05 млрд грн.

Чи відповість Володимир Зеленський або ж профільні чиновники на викладений спектр "аудитів-обіцянок", та подальші кроки влади у цих напрямках, читайте на порталі Знай.ua.