Уляна Супрун виконувала обов'язки Міністра охорони здоров'я України з 1 серпня 2016 року по 29 серпня 2019 року. Після цього короткочасно посаду займали Зоряна Скалецька та Ілля Ємець, зараз — Максим Степанов.
Однак Супрун на сторінці у соціальній мережі Facebook опублікувала текст, присвячений сексуальному вихованню дітей. Вчора відбувся Всесвітній щорічний День сексуального здоров'я, що, на її думку, є чудовою можливістю, щоб зруйнувати Соціальні та культурні табу, які пов'язані з темою сексу.
"Багато батьків соромляться, бояться і уникають розмов про секс і сексуальне здоров'я зі своїми дітьми. Багато дітей, не наважуються їх про це питати, тому шукають інформацію в Інтернеті, обговорюють це з друзями або однолітками", — пише вона.
Вона описала важливість сексуальної освіти, яка в першу чергу повинна забезпечити дітей об'єктивною і науковою інформацією щодо обдуманого прийняття рішень і зниження ризиків, які пов'язані зі статевим життям і здоров'ям.
В українських школах практично відсутні класи, спеціалізовані на навчанні дітей основам сексуального здоров'я, а також онлайн-безпеки і здорових відносин.
Вона згадала Адріана Буковинського та його підручника "Основи сім'ї" як поганий приклад спроби впровадити схожий напрям, адже автор курсу відстоює антинаукові твердження, одним з яких є думка про те, що контрацепція вбиває дітей.
Уляна Супрун також ділиться безліччю посилань з різних джерел. Вона надала документ, в якому описано аналіз навчання дітей основам сексуального здоров'я в європейських школах. Ще в молодших класах учням розповідають інформацію про статеве дозрівання, хвороби, що передаються статевим шляхом, серед яких ВІЛ-інфекція, також про частину тіла, здорові партнерські стосунки та безпеку.
"Наприклад, в Австрії освітня програма З сексуального здоров'я є обов'язковою, починаючи з 10 років до середньої школи. Естонія була першою країною колишнього Радянського Союзу, яка офіційно ввела шкільну сексуальну освіту-з 1996 року. З тих пір програма виховання сексуальності поступово розширюється і впроваджується у всіх школах. У Швеції це взагалі обов'язковий предмет ще з 1955 року. З 7-10 років і до закінчення школи учням розповідають про здоровий спосіб життя, розважливий і обдуманий початок статевого життя, анатомії і безпеку. Цього року сексуальна освіта стане обов'язковою для учнів початкової школи у Великобританії", - розповіла вона.

Вона вважає подібний розвиток дуже важливим, так як в такому випадку підлітки, які раніше розмовляють з батьками про секс або ходили на уроки сексуального здоров'я в школі, відповідальніше будуть до цього ставитися, відкладати заняття сексом до досягнення старшого віку і використовувати презервативи, роблячи здоровий вибір на користь запобігання хвороб або вагітності.
Для батьків є безліч матеріалів, з якими вони можуть ознайомитися. Це і поради, відеокурси, лекції. Супрун повідомляє, що слід запастися терпінням і не соромитися, а також бути чесним і відкритим з дитиною, проявляючи довіру.
Далі вона наводить кілька порад. Першим вона назвала позбавлення від сорому, щоб мати можливість почати розмову і заговорити про це. Однак слід все ж підбирати теми і пояснення виходячи з віку дитини, щоб у нього була можливість все зрозуміти і задати відповідні питання. Так, вона вважає, що як тільки дитина навчилася говорити, можна навчити його правильним назвам частин тіла, а поруч з іншими дітьми — навчити їх поважати і говорити про їхні почуття.
Під час навчання в початковій або середній школі можна надати дитині книгу про анатомію або статевому дозріванні. І дати дитині зрозуміти, що питання на подібну тему він зможе без докорів сумління запитати або звернутися за підтримкою.
Слід говорити про сексуальне здоров'я і секс не тільки в контексті заборони, а вміти пояснювати про сексуальний потяг і здоров'я, методи контрацепції. А ще вмінню говорити "ні", якщо особистий простір порушується.
Батько повинен бути уважним слухачем і дізнаватися, про що думає його дитина, говорячи про відносини або сексуальні переживання. І можна розмовляти щодо друзів підлітка, про яких він зуміє розповісти більше, ніж про себе.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, добре, хоч не зіганув: Зюганов заявив, що Гітлер спалював у печах "росіян і всю іншу сволоту″

Як повідомляв "Знай.ua", в Хмельницькому схопили "агента КДБ" з Путіним на грудях: "У війні винні масони"

Знай.ua писав, міністр Максим Степанов попередив про наближення патової загрози: "Банально не вистачить лікарів"

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще