З 1 вересня 2020 року в Україні було підвищено розмір мінімальної оплати праці до 5000 гривень. Низка експертів розкритикувала цей захід, назвавши його популістським, однак багатьом українцям такі дії влади здаються прикладом турботи.

Читайте Знай в Google News!

У програмі "ОкАліна" від Громадського журналісти спробували розібратися, який все ж реальний вплив на економіку матиме передвиборчий крок "Слуг народу".

Загалом, накреслена журналістами схема виглядає приблизно так: збільшення мінімалки тягне за собою збільшення видатків держбюджету на 4 мільярди. При цьому за цим не стоїть реальне збільшення продуктивності економіки, тобто зростання ВВП — інакше кажучи, "не заслужили". Через це очікуються страждання роботодавців, які начебто не зможуть інвестувати у підприємство. Окрім того, має зрости безробіття і очікується зростання цін.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Хоча дії влади, скоріш за все, й справді закінчаться вищезгаданими економічними наслідками, складні соціальні питання не можна спрощувати до рівня підручника з економічної теорії.

"Це все дуже добре. Але якби грьобані популісти не піднімали мінімалку, а різносортні реформатори інвестували в майбутнє (як у нас це зазвичай роблять (читай - п*здять гроші)), то ті самі пів мільйона бюджетників отримували б 936 гривень, а люди з набагато вищою ЗП в ютубі так само розповідали, що їм треба потерпіти", — йде мова в одному з коментарів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Мінсоцполітики представило проект матеріальної допомоги: пенсії, виплати по безробіттю і на дітей.

Також портал Знай.uа писав, як пенсіонерам прожити на 2700 гривень на місяць: у Мінсоцполітики дали відповідь.