На жаль, невідома точна доза алкоголю, який починає нищівно впливати на плід під час вагітності. Тому випити два ковтки на свято не здається чимось поганим чи небезпечним, проте неіснування уявлення про дозування переконує відмовитися від алкоголі взагалі. Лише з 70х років минулого століття виникли наукові праці, які систематизують дослідження про вплив алкоголю на розвиток плоду. Так, постійне вживання алкоголю завжди згубно відображається на дитині, часто фатально і на все життя. Загальна назва цієї хвороби - ФАС (фетальний алкогольний синдром).

Про небезпеку алкоголю під час вагітності розповідає ексміністерка охорони здоров'я, лікарка і блогерка Уляна Супрун.

"Можливо, люди не усвідомлюють шкоду алкоголю для плоду через те, що її відкрили відносно нещодавно — трохи менше, ніж 50 років тому. У 1973 році в журналі The Lancet опублікували перші дослідження, в яких описувалися загальні проблеми розвитку дітей, яких народили жінки, залежні від алкоголю. Тоді ж вперше з’явився термін "фетальний алкогольний синдром "— ФАС. Роки досліджень впливу алкоголю на вагітних також показали, що вживання в час вагітності може викликати цілий спектр різноманітних порушень в дитини. Цей спектр назвали загальним терміном — фетальний алкогольний спектр порушень (ФАСП). Порушення можуть бути різного характеру: фізичні, психічні, поведінкові та/або проблеми з навчанням і тривають все життя", — написала ексголова МОЗ.

Вагітність, фото Pxhere
Вагітність, фото Pxhere

Ознаками ФАС є наступні:

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще
  • гладкий або нечіткий жолобок над верхньою губою; тонка верхня губа; невеликі очні щілини
  • затримка фізичного розвитку: зріст та/або вага нижчі за середні показники в дітей цього віку.
  • порушення розвитку центральної нервової системи: когнітивні порушення, проблеми з навчанням чи поведінкою.

"Через вплив алкоголю органи таких людей сформувалися неправильно та функціонують з проблемами. Зокрема: серце, нирки, кістки (можливо хребет), слух, зір. Паралельно людина може страждати й на інший розлад зі спектра ФАСП.

Чому алкоголь аж такий небезпечний під час вагітності? Тому що через плаценту він потрапляє в кров дитини. Як наслідок — мозок та інші органи дитини, які розвиваються, можуть пошкодитися й це спричинить один із розладів фетального алкогольного спектра порушень. Вживання алкоголю протягом вагітності також пов’язане з такими проблемами, як викидень, мертвонародження та передчасні пологи.

Безпечного рівня вживання алкоголю не існує. І невідомо, скільки алкоголю під час вагітності завдадуть невідворотної шкоди дитині, а скільки ні. Тому, починаючи з того часу, коли жінка та чоловік планують дитину та жінка пробує завагітніти, слід уникати будь-якого алкоголю. Тоді від ФАСП можна на 100% захиститися", — стверджує Супрун.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Помічниця Зеленського Мендель поставила крапку в чутках про вагітність одним кадром.

Як повідомляв портал Знай.ua, Ілона Гвоздьова після "Танців з зірками" видала, як поєднувати вагітність і спорт: "Це не хвороба!"

Також Знай.ua писав, що Потап розкрив правду про вагітність Каменських: "Чарівний день".