Колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про залежність від комп'ютерних ігор. Відповідний пост вона опублікувала на своїй сторінці в Facebook.

Читайте Знай в Google News!

Як написала Супрун, з кожним роком все більш старші люди починають захоплюватися комп'ютерними іграми і це вже стало своєрідною реальністю, яку не можна забороняти, а потрібно навчитися з нею жити.

Як комп'ютерні ігри впливають на мозок?

Завдяки грі, де розвивається стратегія, будуються міста, гинуть зомбі або спритно носиться лонгборд, мозку стає добре, і він працює. Якщо докладніше, то ігри, як і речовини (наприклад алкоголь, кофеїн, MDMA) або секс або сноуборд, наприклад, викликають викид нейромедіатора дофаміну. Це активує лобову кору півкуль і глибокі ділянки, і ми відчуваємо задоволення.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Згодом мозок відстежує зв'язок між дофамінових приходом і грою, і хоче ще. Наскільки сильно він цього хоче, знають батьки, чиї діти вимагають телефон, щоб пограти. Дофамін діє на мозок вже тоді, коли ми очікуємо виграш, перемогу, визнання нашої правоти, зростання балів у грі і перехід на новий рівень. Сам вид телефону, планшета або консолі стає сильним подразником, щоб мозок "підбадьорився".

Чи відокремлюють ігри гравця від реального світу?

Дослідження не змогли чітко пояснити, де причина, а де наслідок. Найчастіше, ігрова залежність народжується через розлади дефіциту уваги та інших захворювань. Бувають, звичайно, і випадки, коли занадто реалістична або навпаки – нереалістична гра захоплюють мозок людини і навіть в реальному світі він може думати за допомогою "меню" або "інструментів".

Але, в більшості випадків геймери є добре соціалізованими людьми, веселими і виглядають добре. Супрун підкреслила, що далеко не завжди ігри призводять людину до психічних розладів.

Ознаки розладу залежності від інтернету:

  • депресивний настрій
  • брехливість
  • почуття провини
  • тривожність
  • ейфорія, коли починається гра
  • неможливість встановити пріоритети
  • перепади настрою та інше.

Що з цим робити?

В першу чергу необхідно з'ясувати причину, по якій виникла залежність. Також, важливо не обмежувати себе від ігор повністю, а лише навчитися контролювати цей процес: змінити графік гри, встановити норми часу, обмежити себе від ігор, які викликають залежність, займатися фізичними вправами.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що Супрун назвала головні причини суїцидів серед молоді.

Як повідомляв портал Знай.иа, Google Chrome навчили блокувати" важку " рекламу.

Також Знай.иа писав, що топ 10 країн з найрозвиненішим 5G, повний список.