У Верховній раді зареєстрували законопроєкт № 4051, який має оновити положення про дистанційну роботу. Адже вони не змінювалися з 1981 року. Про це повідомляється на сайті партії "Слуга народу".

Читайте Знай в Google News!

У законопроєкті сказано, що положення про дистанційну роботу досі регулюються радянськими актами. Очевидно, вони застарілі і не відповідають сучасним викликам на ринку праці. Новий законопроєкт вносить зміни до Кодексу законів про працю України, Закону України "Про охорону праці".

робота за ноутбуком, фото Pxhere
робота за ноутбуком, фото Pxhere

Зокрема, згідно з проектом закону, повинні з'явиться два самостійних види роботи: віддалена і надомна.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

У віддаленій роботі людина сама обирає місце роботи та графік. У надомної роботи місце роботи є фіксованим і ви не можете його змінити без погодження з керівником.

Дистанційна робота для батьків. Працівник, який має дитину віком до 3 років, може працювати дистанційно, поки дитині не виповниться 6 років. Але за умови, якщо роботу можливо виконувати віддалено, а роботодавець має для цього ресурси та засоби.

Бюрократичні процедури будуть онлайн. Ознайомитися з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором та іншими документами роботодавця можна буде в електронній формі.

Дистанційну роботу можна поєднувати з роботою у звичайному режимі. Комбінований графік роботи роботодавець укладає з працівником і закріплює в трудовому договорі про дистанційну роботу.

Переклад гнучкий графік. Роботодавець може перевести компанію або підприємство на гнучкий режим, але повинен повідомити про це працівників не пізніше ніж за 2 місяці.

Щоб працювати дистанційно, працівникам слід бути відповідальними, самостійними, з високим рівнем самоконтролю і вмінням правильно організувати свій час.

За даними аналітичної компанії Factum Group, під час карантину 36% українців перейшли на роботу з дому. А майже 6 із 10 робітників продовжували ходити на роботу. Одна з причин цього – відсутність налагодженої системи віддаленої роботи в самій компанії. Законопроєкт № 4051, який ми з колегами по парламенту зареєстрували 4 вересня, виправить ситуацію.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, "Слуги" бажають розділити українців: "віддалена" або "надомна" робота.

Як повідомляв Знай. ua, Дніпровські школярі масово "забили" на маски і пішли у відрив 1 вересня.

Також Знай. ua писав, що SIM-картки українців "уганяють" дистанційно — як захиститися від шахраїв.