Пандемія Covid-19 завдає не тільки фізичну, а й емоційну шкоду мільйонам людей по всьому світу. Карантин викликає у дуже багатьох людей так званий "синдром розбитого серця", що є найбільш екстремальним випадком емоційної травми. Ця цілком реальна хвороба може привести до серйозних порушень роботи серцево-судинної системи.

Читайте Знай в Google News!

В "Mayo Clinic" пояснили, що це порушення роботи серцево-судинної системи, найбільш часто викликається стресовими ситуаціями і сильними негативними емоціями. Як правило, до нього призводять новини негативного характеру, безпосередньо стосуються конкретної людини або його близьких. Про це пише cluber.

Пандемія коронавірусу викликає тривогу в Америці, фото Getty Images
Пандемія коронавірусу викликає тривогу в Америці, фото Getty Images

Доктор Метью Лорбер, психіатр з лікарні Ленокс Хілл в Нью-Йорку, зазначив, що "це може, наприклад, бути новиною про те, що хтось із близьких Вам людей раптово помер або знаходиться при смерті - власне, тому його і називають "синдромом розбитого серця", проте це може бути і будь – який інший негативною новиною, що викликає сильний стрес".

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

У "синдрому розбитого серця" є і більш науковий термін – кардіоміопатія Такоцубо. Його також називають "кардіоміопатією, викликаною стресом". Коли хтось або щось "розбиває" вам серце, частина його на якийсь час збільшується в розмірах і перестає ефективно прокачувати кров. Це може привести до серйозних порушень роботи серця та в артеріальному тиску. Ця хвороба, як правило, виліковна, але у деяких випадках вона може виявитися летальною.

"Найбільш вірогідною причиною цього є те, що депресія і тривожність викликають викид в кров гормонів стресу, що впливають на серце. Чим більше і довше вони впливають на серцеві м'язи, тим більша ймовірність інфаркту", - пояснює фахівець.

У дослідженні, опублікованому Jama Network, йдеться про те, що під час нинішньої глобальної пандемії кількість клінічно зафіксованих випадків "синдрому розбитого серця" різко зросла. Відповідно до результатів дослідження, психологічний, соціальний та економічний стрес, пов'язаний з пандемією COVID-19, безумовно пов'язаний зі збільшенням кількості випадків стресової кардіоміопатії.

Лікарі "Mayo Clinic" пропонують кілька порад, які допоможуть зменшити рівень стресу і нормалізувати артеріальний тиск крові:

  • Спростіть свій розпорядок дня.
  • Займіться дихальними вправами.
  • Займайтеся фізичними вправами.
  • Медитуйте.
  • "Виправте" режим сну.
  • Змініть свій погляд на світ (і себе в ньому).

Проте, одним з найкращих способів боротьби з тривожністю під час соціальної ізоляції є розмови з тими, кого ви любите, і зрозуміти, що ви не самотні.

депресія
стрес

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Тимошенко "відходить" від хвороби в елітному маєтку з пляжем та садом: показали володіння політикині

Як повідомляв портал "Знай.ua", Ляшко зробив гучне зізнання про карантин в Україні: "Не соромно"

Також "Знай.ua" писав, що пенсії до кінця року зростуть декілька разів: підвищення чекає не всіх, перелік категорій