Вчора, 16 вересня, у Полтаві на 102-му році життя помер найстаріший професор України - доктор медичних наук, професор кафедри внутрішньої медицини № 1 Української медичної стоматологічної академії, полковник медичної служби Максим Андрійович Дудченко, який до останнього дня свого життя працював.

Читайте Знай в Google News!

Як повідомляє "Голос ЮА", покійний до останнього проводив у студентів семінарські заняття і консультував хворих. Стан здоров'я ветерана погіршився після введення карантину, коли він був позбавлений можливості займатися звичними справами.

Максим Андрійович Дудченко, скріншот: YouTube
Максим Андрійович Дудченко, скріншот: YouTube

Зазвичай Максим Андрійович Дудченко, попри свій поважний вік, щодня на роботу і з роботи в будь-яку погоду добирався пішки, а це 2,5 кілометри в одну сторону, які долав за пів години. Професор йшов, не спираючись на паличку, а частіше носив її під рукою, для підстрахування.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років
Показати ще

Дудченко зізнався, що він ніколи не займався спортом, навіть у футбол не грав. А своїми улюбленими стравами називав смажену картоплю, хліб і молочні продукти. Він не злякався навіть тоді, коли з ним стався третій інфаркт.

"Ну, залишилися рубці на серці. Але це не привід для того, щоб залишок життя провести, лежачи на дивані. Мозок головніший за серце. Ось його потрібно тримати в тонусі. Мені допомагає в цьому робота над науковими текстами, підготовка до занять зі студентами", зазначив він. Максим Дудченко

Максим Андрійович Дудченко, скріншот: YouTube
Максим Андрійович Дудченко, скріншот: YouTube

Слід зауважити, що за своє життя професор написав понад 300 наукових і науково-методичних робіт, зокрема п'ять підручників і шість монографій. А напередодні 100-річного ювілею видав книгу про свій життєвий шлях і долю країни під назвою "100 років у боротьбі".

За місяць до смерті Максим Дудченко отримав свою останню нагороду — орден святого Пантелеймона за зразкове служіння суспільству. Загалом його нагородили шістьма орденами і тридцятьма медалями, значна частина з яких — за бойові заслуги. Він є достроковим випускником Ленінградської військово-медичної академії, який пройшов шлях від Курської дуги до Польщі. Починав старшим лікарем полку, але працював і санітаром, і фельдшером, коли виникала така необхідність, дуже швидко був призначений дивізійним лікарем.

Максим Дудченко не сподівався стати лікарем, оскільки був напівсиротою з малозабезпеченої селянської сім'ї. Народився професор у Дніпропетровській області.

Згодом у Полтаві він організував кафедру внутрішніх хвороб у медичному інституті, який пізніше став називатися академією, і понад 30 років завідував нею. У 75 років залишив керівну посаду. Практично всі викладали вишу - його учні. А його колишні студенти працюють чи не у всіх куточках планети. Син і онук професора теж стали медиками.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Тимошенко "відходить" від хвороби в елітному маєтку з пляжем та садом: показали володіння політикині

Як повідомляв портал "Знай.ua", Ляшко зробив гучне зізнання про карантин в Україні: "Не соромно"

Також "Знай.ua" писав, що пенсії до кінця року зростуть декілька разів: підвищення чекає не всіх, перелік категорій