Обіцяна Головою Верховною Радою Дмитром Разумковим на початку пленарного тижня презентація розробленого Урядом Проекту держбюджету на 2021 рік нарешті відбулася. Проте, навіть попри заявлене в документі значне збільшення рівня доходів країни, що ніби сягнуть позначки у 1 трильйон 71 млрд грн – а це на 92 млрд більше, ніж у 2019 році – дочекатися масштабної підтримки нардепів так і не вдалося. Навпаки, представники більшості депутатських фракцій та груп наголосили на чисельній купі "проколів" та "фінансових спекуляцій" в документі, відзначивши, що даний Проект лише призведе до масової "епохи бідності". Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Сергій Марченко - фото з Фейсбук
Сергій Марченко - фото з Фейсбук

Серед пріоритетних напрямків; "COVID-пакет", будівництво доріг та "мінімалка" у 6 500 грн

Проект державного бюджету України на 2021 рік особисто презентував Міністр фінансів України в ході традиційної Години запитань до Уряду.

"Бюджет на 2021 рік базується на програмі діяльності Кабінету міністрів та стратегічних цілях, визначених президентом України. Він є реалістичним та збалансованим, ґрунтується на макроекономічному прогнозі, який був ухвалений Урядом в липні цього року. Цей прогноз передбачає зростання реального ВВП на 4, 6 % після очікуваного падіння цього року на 4, 8 %. Інфляція прогнозується на рівні 7, 3 %, а середньорічний курс, закладений у Проекті держбюджету – 29, 1 грн за долар", – повідомив під час виступу Міністр фінансів Сергій Марченко.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Бюджет 2021 - Проект Кабміну, скріншот з відео
Бюджет 2021 - Проект Кабміну, скріншот з відео

А що ж стосується розподілу пріоритетних напрямків фінансування, то до групи "постпандемічних" заходів увійшли: підвищення мінімальної заробітної плати до 6500 грн, індексація пенсій та доплат пенсіонерам, що досягли 75 років, спрямування коштів на "COVID-пакет" та кілька інших.

Бюджет 2021 - Проект Кабміну, скріншот з відео
Бюджет 2021 - Проект Кабміну, скріншот з відео

Також, за словами Міністра, одними із основних напрямків є продовження фінансування проекту "Велике будівництво", залізничного транспорту, масштабна цифровізація економіки, формування фінансово спроможних регіонів.

Бюджет 2021 - Проект Кабміну, скріншот з відео
Бюджет 2021 - Проект Кабміну, скріншот з відео

"Уперше держава профінансує пасажирську залізничну інфраструктуру. 3,3 млрд грн, передбачені на закупівлю 100 вагонів, які перевозитимуть за рік 2 млн пасажирів. Це дозволить нам з'єднати Схід і Захід: наприклад, модернізувати такі напрямки, як Луганськ-Ужгород, Маріуполь-Львів повністю новими вагонами. За рахунок державного фінансування ми розблокуємо залізничне сполучення таких міст, як Житомир-Черкаси, а також буде запущено маршрут швидкісного потягу Інтерсіті Київ-Черкаси", – підкреслив Сергій Марченко.

Бюджет 2021 - Проект Кабміну, скріншот з відео
Бюджет 2021 - Проект Кабміну, скріншот з відео

В документі – маса "дір": нардепи завалили заявами про купу недоробок

Варто зазначити, що, згідно із заявою Міністром фінансів України, визначені доходи сягнуть 1 трильйону 71 млрд грн – це на 92 млрд більше, ніж у 2019 році, що на фоні карантинних економічних наслідків виглядають майже казковими. Дефіцит бюджету планується на рівні 270 млрд грн.

Презентований Проект розкритикувала більшість депутатських фракцій і груп – нардепи наголосили не тільки на купі "ефімерних" цифр у видатках "верхівки" держструктур , а й урізання фінансування важливих для країни Міністерств.

"Програми Уряду досі нема, а ви нам даєте бюджет, за який ми повинні голосувати – це як зрозуміти? Яка у нас, взагалі, стратегія і куди ми рухаємось? Ось дивлюся я ваш бюджет: діяльність президента та Офісу президента – збільшуються видатки на 358 млн грн. Це на що, на відосики? Мільярда їм вже замало? Апарат Верховної Ради – плюс 244 млн грн, а ми що, вже "епоху бідності" перемогли? Кабмін – плюс 190 млн грн, Державне управління справами/ДУСЯ, тобто це дачі, на яких відпочивають наші чиновники – плюс 725 млн грн, Офіс Генпрокурора – плюс майже 2 млрд грн, а де посадки, на що вони виділяються?", – зазначив член фракції "Партія "За майбутнє" Антон Поляков.

Нардеп Антон Поляков - фото з Фейсбук
Нардеп Антон Поляков - фото з Фейсбук

Ці космічні суми виглядають ще разючишими на фоні ще одного кричущого факту. Як наголосив нардеп, вперше за багато років визначено на 123 млн менше на Міністерство оборони, попри тривалі бойові дії в зоні АТО.

"На Міністерство у справах ветеранів знову зменшення видатків, на інфраструктуру – зменшення видатків, на Міністерство енергетики – зменшення на півмільярди. Далі – на субсидії мінус 2, 7 млрд грн: це так ми допомагаємо нашим пенсіонерам, українцям, які живуть на мінімальну зарплату? А пенсії ви на скільки підняли, на 72 гривні? Це що, тому що такий відсоток перемоги був у Зеленського чи знущання над українськими пенсіонерами? Це абсолютно провальний бюджет – голосування за такий Проект означає голосування за "епоху бідності", – підкреслив Голова підкомітету з питань дотримання антикорупційного законодавства у сфері реформування оборонно-промислового комплексу Комітету Верховної Ради Антон Поляков.

Бюджет "спекулянтів": негайні зміни та "план Б"

Фактично такої ж позиції дотрималися і представники інших політичних сил Парламенту, відверто назвавши презентований Проект бюджетом "фінансових спекулянтів". За словами нардепів, одним з кричущих фактів, що є критичним для фінансового сектору країни, стала заявлена сума у 702, 5 млрд грн додаткових запозичень в дохідну частину бюджету.

"На превеликий жаль, я підтримую колег, які не поділяють оптимізму. Ми вам рекомендуємо, як тільки ви покинете трибуну, приступайте до "плану Б". Читайте світові прогнози, які свідчать, що падіння світової економіки "похлєщє" ніж під час "великої депресії". Ми маємо найуразливішу економіку в світі – сировинну, експортнозалежну, згортаються ринки, не буде такого експорту зерна, бо неврожай, не буде того експорту соняшникової олії. Приземляйтесь потрошку. І найголовніше – приступайте до переговорів про відтермінування платежів за зовнішніми боргами або навіть списання", – відзначає народний депутат України від "Батьківщини" Іван Кириленко.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

За словами нардепа, нинішній Уряд невідкладно має налагодити ще 2 надважливих питання: максимізацію зайнятості та впровадження програми імпортозаміщення, яка надасть купу робочих місць українцям.

До висловленого переліку "проколів" Проекту бюджету на 2021 рік додалися ще й "технічні" недоробки.

Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua
Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua

Як відзначив Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов, наразі відсутній урядовий документ середньострокового бюджетного планування, який мав би визначати показники держбюджету на 2021-2023 роки. Саме він має бути "основою" для складання проекту державного бюджету на 2021 рік та прогнозів місцевих бюджетів на 2022 і 2023 роки. А, відповідно, Парламент не може приймати рішення щодо затвердження поданого документу, а лише може взяти його "в роботу".

А поки ж, нардепи матимуть кілька тижнів для надання своїх пропозицій до законопроекту – подати рекомендації парламентарі мають до 1 жовтня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.