Другий пленарний тиждень Верховної Ради, що розпочався 15 вересня, без сумніву, відзначився цілою низкою гучних питань та кількома хвилями гострої критики діянь представників пропрезидентської партії "Слуга Народу". Процвітання "вбивчої дії" корупції, служіння олігархам, "кришування" контрабандистів та драконівські податки, що вбивають малий та середній бізнес – це лише частина з висунутих заяв колегами з інших депутатських фракцій і груп. В ході кулуарного брифінгу, що відбувся 17 вересня, перелік кричущих "анти-змін", ініційованих провладною більшістю, поповнив ще один факт. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото Знай.ua
Денис Шмигаль - фото Знай.ua

Недофінансування освітнього напрямку сягнуло 5 млрд

Промова голови Підкомітету з питань вищої освіти стосувалася нестачі космічної суми субвенцій у розмірі 5 млрд грн, що кардинально позначилося не тільки на жахливому забезпеченні шкіл "антиковідними" засобами безпеки, а й призвели до кризи засновників закладів освіти.

"Вже півроку весь світ живе в умовах пандемії і Україна не є виключенням. Мінус 5 мільярдів гривень – мова йде про зрізані субвенції, на жаль, на соціальний захист педагогів, розвиток нової української школи та спроможну школу. Це нульове фінансування з президентського фонду з підтримки освіти, науки і спорту. І поки ми нічого не отримали взамін цього секвестру бюджету. Саме такою ціною обійшовся перегляд бюджету та фонд боротьби з COVID-19", – повідомляє голова Підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами нардепа, нині ситуація із забезпеченням навчальних закладів просто патова. У місцевих органів влади не вистачає коштів, а від держави поки жодної допомоги не надходило.

"Для кого вони були зрізані? Для галузі, яка формує майбутнє для нашої країни? Людям, які щодня, ризикуючи власним здоров'ям, ідуть навчати дітей, поки інші працюють в різних секторах економіки, піднімаючи показники економіки? Засновників закладів освіти, чиї бюджети також постраждали після секвестру, зараз максимально потребують допомоги держави. Фінансування і управління школами у нас покладено на місцеві органи влади, які сьогодні не справляються і потребують підтримки. Тому ми ініціювали Постанову про звернення до Кабінету міністрів щодо забезпечення безпечного освітнього процесу в умовах карантину", – наголошує Юлія Гришина.

Кабмін, фото:epravda
Кабмін, фото:epravda

Від Уряду чекають 8 мільярдів: на деззасоби та надбавки вчителям

Згідно із положеннями розробленого документу, першою вимогою до Уряду є негайне виділення 2, 3 млрд грн на закупівлі засобів індивідуального захисту для забезпечення ними дітей і вчителів та організація безпечного навчального процесу.

Друга вимога – доплати українським вчителям за роботу в особливо складних умовах. Мова йде про 50 % до посадового окладу. Як зауважила голова Підкомітету з питань вищої освіти, це обійдеться ще у 5, 8 млрд грн.

Привітання вчителям з 1 вересня
Привітання вчителям з 1 вересня: Facebook

"Ми всі зараз живемо в дуже складні і скрутні часи, пов'язані з епідемією коронавірусу. Але ми всі маємо об'єднатися у вимозі до Кабміну звернути увагу на складну ситуацію, в якій перебувають сьогодні діти і вчителі в закладах загальної середньої освіти і виділення відповідних коштів. Загальна сума, про яку йде мова, - це 8, 1 млрд грн з антикризового фонду", – відзначила голова Підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

Як вдалося дізнатися Знай.ua, Проект Постанови № 4082 Верховної Ради наразі "заочно" вже підтримало більше 70 парламентарів, виступивши у якості співавторів даного документу.

Свою підтримку відповідного звернення висловили представники абсолютно всіх депутатських фракцій і груп.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Тож дану Постанову можна сміливо назвати унікальною – такий рівень згуртованості парламентарів у голосуванні за питання порядку денного, принаймні, впродовж 2 перших пленарних тижнів нового "політичного року", важко пригадати. Фактично кожне пленарне засідання не обходилося без низки дискусійних законопроектів. А подекуди спори навіть перетворювалися на масштабні перепалки з криками та емоційним "розкиданням" аргументів.

На офіційний розгляд до сесійної зали Проект Постанови виноситиметься в останній день пленарного тижня – 18 вересня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.