Презентація першої десятки кандидатів від партії "Слуга Народу" до Київради, що днями відбулася в центрі столиці, відзначилася резонансним "ляпом" із невдало обраним місцем для проведення дійства. Майже миттєво керівництво КНУ імені Тараса Шевченка висловило обурення з приводу організації політичного заходу біля одного з корпусів університету. Та, схоже, це непорозуміння було лише першим у топі скандальних фактів. Наступним стали "плями" в біографії одного з представлених кандидатів – приватного підприємця, правозахисника, голови громадського об'єднання Юрія Федоренка.

Юрій Федоренко - фото з Фейсбук (сторінка Ю.Федоренка)
Юрій Федоренко - фото з Фейсбук (сторінка Ю.Федоренка)

"Підставна" ГО та зв'язок із забудовниками

Згідно з інформацією у відкритих джерелах та, власне, даними, розміщеними на особистій сторінці Юрія Федоренка у Фейсбуці, наразі він є головою правління в ГО "Твердиня", а до цього вів активну громадську діяльність у ГО "Стоп свавіллю".

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Саме діяльність ГО "Стоп свавіллю" під сумнів ставлять деякі українські ЗМІ.

Так, про зв'язок цієї громадської організації зі столичними забудовниками пише інтернет-видання Компромат1. Власне, приблизно у такому ж світлі описала організацію з трибуни Верховної Ради у день свого звільнення і ексміністр розвитку громад і територій Альона Бабак.

"ГО "Стоп свавіллю" досить відома в Києві громадська організація і частий фігурант інцидентів між активістами-громадськими діячами і найнятої забудовниками "тітушнею". За словами вже екс-міністра, зараз корупціонери через підставні організації типу «Стоп свавіллю», «Громадянська правда» намагаються звільнити людей з Держархбудінспекції. Також вона заявила, що ряд недоброзичливців організував проти неї інформаційну кампанію в ЗМІ в помсту за анулювання дозволів на будівництво на столичних вулицях Вільшанської і Гоголівській. Зі сказаного нею виходить, що ті ж громадяни мають намір почати будівництво біля київської станції метро «Палац Україна»", – пише видання.

Одними з прикладів скандальних незаконних будівельних об'єктів, про які начебто мовчить "Стоп свавіллю", є вул. Вільшанська, 2-Б, де збираються побудувати 24-поверхові висотки, та 33-поверховий хмарочос на вул. Б. Хмельницького.

Схоже, прояснення ситуації не завадило б – у соцмережах починає з'являтися все більше тематичних коментарів.

"Ланцюг" веде до Наливайченка, "УДАРу" та "Свободи"

Про те, що ГО "Стоп свавіллю" лише "спекулюють на боротьбі з корупцією для заробітку політичних дивідендів" і зв'язок із соратниками 13-го Голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка та ексдепутата від партії "УДАР" Костянтином Бідовим, який був помічником на громадських засадах екс-регіонала Валерія Бондика і Віталія Кличка, пише інтернет-видання 368.media.

"Після невдалої спроби пройти в Парламент Костянтин Бідовий очолив відділення партії Наливайченко в Київській області. Про зв'язок ГО «Стоп свавіллю» і руху Наливайченко свідчить і публікація про спільну акцію бідових і Федоренко, коли вони приїхали віддати шану героям Крут. У грудні минулого (ред. - 2017) року, відразу після створення громадської організації, вона відразу взяла участь в акції протесту, організованої Бідовим в центрі Києва", – пише видання.

фото 368.media
фото 368.media

Окрім того, будучи ще активним учасником ГО "Стоп свавілля", Федоренко неодноразово був помічений в колі скандального депутата Київради Ігоря Мірошниченка.

А доповненням до вищезазначеної інформації, за повідомленням 368.media, став "ланцюг", що веде від брата Юрія Федоренка до фірми, згаданій в скандалі з майном ексміністра енергетики регіонала Юрія Бойка.

"Федоренко у Facebook похвалився, що його брат отримав посвідчення журналіста. Документ видало «Незалежне видавництво патріотичних рухів України« Медіа Січ», до складу засновників якого входять керівники ГО «Лівий берег» Тупозлієв і Мотін. Директором компанії є Дмитро Фортунатов, який також числиться керівником «Інвестиційної компанії «Статус». Цю фірму згадували в скандалі з майном ексміністра енергетики Юрієм Бойком", – пише видання.

"Приручений" кандидат від Шефіра?

Ще одну версію оприлюднив народний депутат Гео Лерос, який не так давно був вигнаний із фракції пропрезидентської партії.

"Відкрию вам трохи списку кандидатів в столичні депутати від СН. Як раніше і розповідав, щоб розташувати / приручити мажоритарних депутатів, всім дали подати своїх кандидатів в такому порядку - 1-ий номер від штабу, 2-ий номер від мажоритарника і далі за таким принципом. Кандидати від штабу - люди Єрмака, Тищенка і їхніх коришів", – написав нардеп за кілька днів до офіційної презентації першої десятки кандидатів від "Слуги Народу".

Згідно з оприлюдненим ним списком, Юрій Федоренко – кандидат, "делегований" першим помічником президента Сергієм Шефіром.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.