Пленарне засідання Верховної Ради, що розпочалося о 10.00 16 вересня, стало по-справжньому гарячим. Майже вся перша година перетворилася на суцільну хвилю критики та висування конкретних вимог як до президента України Володимира Зеленського, так і до Генпрокурора Ірини Венедиктової. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, фото Знай.ua
Верховна Рада, фото Знай.ua

Знищення малого бізнесу та "служіння олігархам"

Першим приводом для критики на адресу пропрезидентської партії та, власне, самого Володимира Зеленського, стала вимога нарешті відмінити "драконівські податки", накладені на представників малого та середнього бізнесу. А саме – скасування норм законів № 128 та № 129 щодо тотальної фіскалізації та припинення знищення спрощеної системи оподаткування.

Мітинг "SaveФОП", фото: Znaj.ua
Мітинг "SaveФОП", фото: Znaj.ua

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Нинішня влада здала повністю Україну під зовнішнє управління – постійно підслужує олігархам, продовжує "кришувати" контрабандистів, вичавлює останні копійки з українців, вводячи тотальну фіскалізацію малого та середнього бізнесу. Дані законопроекти повністю знищують цей клас, а ніяк не підсилюють як точки зростання. Ми наполягаємо на розгляді напрацьованих законопроектів 3853-1, 3853-2, 3993, які повертають можливість дихати малому і середньому бізнесу", – зазначає член фракції політичної партії "Батьківщина" Вадим Івченко.

Про повне ігнорування розгляду згаданих та інших альтернативних законопроектів навіть на профільному Комітеті заявили також представники інших фракцій і депутатських груп.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Плюшки" Юрченка, затримка головного свідка та правки "за гроші"

Не менш гучним стало обговорення скандалу щодо затримання працівниками НАБУ помічника одного з парламентарів з партії "Слуга Народу" Олександра Юрченка на хабарі у 13 тисяч доларів, які начебто призначалися саме нардепу і є лише частиною із загальної суми в 200 тисяч доларів.

Передачу кругленької суми пов'язують з його діяльністю у Комітеті – а, як відомо, Олександр Юрченко є членом Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Олександр Юрченко - фото зі сторінки нардепа на Фейсбук
Олександр Юрченко - фото зі сторінки нардепа на Фейсбук

"Депутатів, які знаходяться в цьому залі, послідовно роблять співучасниками злочину – корупція продовжує вбивати. В той час, коли в час економічної кризи для кожної родини стає великою проблемою виплатити ці тарифи, один з депутатів профільного Комітету збирає "плюшки", обкрадаючи українців. Коли наші військові щодня під обстрілами змушені захищати країну, представник більшості, яка обіцяла скасувати недоторканість, користується недоторканістю", – наголосив з трибуни народний депутат, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

Нардеп наголосив, що фракція політичної партії "Голос" вимагає якнайшвидшого скасування недоторканості Олександра Юрченка, який підозрюється в продажі правок енергетичного Комітету. Проте, величезним "каменем спотикання" є нині діюче положення передачі права скасовувати недоторканість від Парламенту до Генпрокурора.

Як підкреслив Ярослав Юрчишин, Вищому антикорупційному суду вдалося запобігти тому, щоб зник головний свідок у справі – довірена особа 32-річного Юрченка.

"Ми ще в грудні 2019 року говорили, що це помилка, оскільки цим буде зловживати Офіс президента і Генеральний прокурор. Зараз ми бачимо, що депутати і далі залишилися "першим сортом" тільки за умови, коли вони повністю під ними. Президент обіцяв, що буде саджати – зараз ми навіть не маємо можливості розслідувати злочин працівника більшості. Чи можемо ми стати співучасниками злочину і підтримати хоча б 1 закон цього Комітету? Тому що в свідченнях, оприлюднених НАБУ, вказано, що цей Комітет системно займається корупцією – 12 з 15 депутатів цього Комітету ймовірно голосують за гроші", – відзначив Ярослав Юрчишин, звертаючись до Володимира Зеленського та Ірини Венедіктової із вимогою позбавити Олександра Юрченка депутатської недоторканості.

Ярослав Юрчишин, facebook
Ярослав Юрчишин, facebook

Варто зазначити, що під час виступу Ірини Венедіктової в сесійній залі Парламенту, який відбувся всього на добу раніше, Генпрокурор повідомила значно "сухішу" інформацію.

Єдиними, за її словами, доведеними нині фактичними обставинами є: факт обговорення внесення змін до Законодавства, прийняття підготовлених заявником пропозицій змін до Закону і обіцянка Олександра Юрченка про передання їх на опрацювання юристам.

"Без встановлення факту використання службового становища для одержання неправомірної вигоди, факту одержання неправомірної вигоди повідомити будь-кого за вчинення такого службового злочину неможливо. А матеріали, які мені сьогодні надані, не містять таких відомостей. Вчора я отримала лист від керівництва НАБУ і чернетку без матеріалів кримінального провадження – лист і чернетка, все", – зазначила Генеральний прокурор України.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.