Дистанційне навчання, яке впровадили в Україні у зв'язку з пандемією, багато критикувалося як вчителями, так і батьками, які навіть писали петицію щодо його заборони. Експерти в галузі освіти обговорили ставлення до дистанційної освіти вчителів.

Читайте Знай в Google News!

На питання про те, чому більшість вчителів не влаштовує дистанційне навчання, як до цього ставитися і що з цим робити, відповіла дитячий сімейний психолог, автор книг і навчальних проєктів з дитячої психології для батьків, вчителів, медиків Світлана Ройз. Її коментарі публікує "Українська правда. Життя".

Школа, скріншот відео
Школа, скріншот відео

"Під час карантину я побула і в шкурі викладача, який проводив заняття дистанційно, і в ролі студента, що проходить навчальні програми онлайн, і в ролі батька. І це абсолютно різний, потрібно сказати, непростий, але цікавий досвід. Перш за все, слід зазначити, що дистанційне навчання стало вимушеним заходом. Воно супроводжувалося неясними завданнями, загальним фоном тривоги, величезною швидкістю і відповідальністю. Доводилося і доводиться одночасно освоювати технології і адаптуватися до іншого рівня комунікації.", - пояснила Світлана Ройз. Світлана Ройз

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Дитячий сімейний психолог зауважила, що підготовка до онлайн уроків може займати більше часу, багато вчителів скаржаться на зниження зору, більше сил вкладається на підтримування контакту, відстеження реакції і зміни в груповій динаміці.

"Учням часто складно вибудувати "простір навчання". Нечіткі межі - між будинком і роботою-класом - знижують продуктивність. І втоми від роботи онлайн може бути більше. Крім того на перших порах не були збудовані критерії оцінки – як своєї роботи, так і роботи учнів.", - пояснила вона. Світлана Ройз

Дистанційне навчання, скріншот: YouTube
Дистанційне навчання, скріншот: YouTube

"У будь-якому новому досвіді ми можемо проходити знайомі всім стадії прийняття реальності: заперечення, злість, торг, депресія, прийняття. Перехід в дистанційне навчання - це ж не тільки про формат навчання, це про зміну епох. Ми всі розуміємо, що так, як раніше вже не буде. Зі знайомими викладачами жартуємо - "ми всі зараз як динозаври, - адаптуйся до нових умов середовища або вимирай!". Світлана Ройз

Важливо врахувати для полегшення завдання:

1. Для початку важливо облаштувати своє робоче місце.

2. Цифрове навчання збіднює "грані контакту" і тому внесок у відносини, не залежно від уроку, предмета, повинен бути великим. Буквально, кожен урок важливо починати з об'єднуючого практичного завдання. Таким же внеском у відносини потрібно і завершувати.

3. Учнів-студентів важливо просити про допомогу. Вони давно вже всі технологічні нововведення освоїли і самі можуть запропонувати нові формати.

4. Важливо встановлювати загальні правила: наприклад, всі уроки проводяться сидячи. І обов'язково в одязі - важливо обумовлювати етикет онлайн контакту. А ще - щоб не було в Зумі чорних екранів. Ви помітите, що набагато менше напруги, якщо видно хоч фото на аватарці.

5. Можливо, для лекційної частини - записувати відео.

6. Важливо визначити критерії оцінювання. Як знань і динаміки в учнів, так і своєї власної ефективності.

7. При дистанційному навчанні ми менше рухаємося, а це впливає на рівень дофаміну. У будь-яку вільну хвилину - важливі прогулянки, будь-які вправи.

8. Ми проводимо уроки, сидячи на одному місці. І виникає відчуття нескінченного уроку. Це дуже втомлює. Між уроками важливо перемикатися на щось інше.

9. У складні часи зростає цінність спільноти. Важливий контакт, підтримка один одного в середовищі колег.

10. Під час уроку з дітьми будь-якого віку корисно робити міні паузи. Це допоможе повернути концентрацію уваги, яка буде нестійкою.

11. Ми помічаємо, що багатьом учням складно підтримувати навчальну мотивацію. Інформація засвоюється легше, якщо з нею пов'язана емоція. Важливо також просити про зворотний зв'язок - наскільки формат навчання зрозумілий, робити внесок у відносини.

12. Взагалі дуже важливо піклуватися про себе!

Дистанційне навчання, скріншот: YouTube
Дистанційне навчання, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні МВС ввело водійські права і техпаспорт нового зразка: як довго будуть дійсними старі документи

Як повідомляв портал "Знай.ua", лідерка "Голосу" Кіра Рудик підхопила Covid-19: політикиня розповіла про симптоми

Також "Знай.ua" писав, що у Луценка рак: закінчився черговий етап лікування