Прем'єр-міністр Фінляндії дозволить 16-річній дівчині на один день зайняти своє місце.

Фінський уряд погодився змінити очільницю на день у межах програми Girls Takeover, присвяченої Міжнародному дню дівчат ООН, який відзначають 11 жовтня. Про це повідомили на сайті уряду.

Минулого року в рамках програми Girls Takeover майже дві тисячі дівчат з понад 60 країн також на день стали лідерками. Цьогорічною темою програми став вплив технологій на ґендерну рівність.

У крісло прем'єра у Фінляндії сяде 16-річна школярка та активістка Ааві Мурто. "Зміна" очільниці уряду відбудеться 7 жовтня. Протягом цього дня Ааві Мурто зустрінеться з міністром з розвитку співробітництва і зовнішньої торгівлі, канцлером юстиції та членом парламенту. З ними вона обговорить проблему доступу дівчат із вразливих груп до технологій.

Прем'єр Фінляндії  Санна Марін та її "заступниця" Ааві Мурто
Прем'єр Фінляндії Санна Марін та її "заступниця" Ааві Мурто

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

“Доступ дівчаток до технологій – важлива проблема глобальної рівності, до якої необхідно поставитися серйозно”, – каже Мурто.

Розрив між статями в ІТ-сфері особливо видно, якщо порівняти частку жінок і чоловіків, які працюють розробниками технологій, зазначила дівчина.

Відомо, що в жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. Так, 15 млн дівчаток у світі не мають навіть змоги навчитися читати й писати в початковій школі, через що із 750 млн дорослих, які не вміють читати, дві третини становлять жінки.

Також, згідно з даними Організації економічного співробітництва та розвитку, менш ніж половина жінок у світі мають доступ до інтернету, водночас серед чоловіків ця цифра сягає 51%.

В Україні жінок в ІТ-сфері наразі лише 24%, третина з них працює на “молодших” позиціях, і тільки 12% – як досвідчені спеціалістки, що вдвічі менше, ніж чоловіків.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, експерти вказали на гендерну нерівність в Україні

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені з'ясували, як сексизм впливає на жіноче здоров'я

Також Знай.ua писав, ″слуги народу″ збираються подолати гендерні стереотипи в Україні.