В європейських країнах батько і мати мають рівні права на декретну відпустку. В Україні також намагаються подолати гендерні стереотипи в державному законодавстві.

Українські чоловіки зможуть отримати право йти у відпустку по догляду за дитиною. Це передбачено законопроєктом №3695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною", який ухвалив комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Невдовзі законопроєкт розглядатиме парламент.

Про те, що зміниться в "декретному" законодавстві розповіла Марина Бардіна, нардепка від" Слуги Народу", голова підкомітету з питань дотримання Україною міжнародних зобов'язань у сфері захисту прав людини та гендерної політики та співавторка документу.

За словами Бардіної, законопроєкт надаватиме батькам можливість йти у відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 днів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як зазначила Марина Бардіна, наразі трудове законодавство передбачає низку пільг для жінок, що виховують дітей. Водночас для чоловіків, які так само є батьками й виховують дітей з інвалідністю чи малолітню дитину, такі пільги не передбачені.

За словами співавторки документу, законопроєкт має на меті виправити цю ситуацію та визначити, що тато і мама мають рівні права у догляді за дитиною, а також рівне право на отримання відпустки по догляду за дитиною.

"У нинішньому трудовому законодавстві закріпився дискримінаційний підхід. Право батька на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку розуміється як похідне від права матері на таку відпустку. Простими словами – лише мати може делегувати право на відпустку батькові. І якщо чоловік сьогодні захоче взяти декрет, він зможе це зробити тільки в тому випадку, якщо надасть довідку, що дружина виходить на роботу. Без цього ніяк. Тобто саме жінці приписано догляд за дитиною, і тільки за її "рішенням" чоловік може брати відпустку", - зазначила Бардіна.

За її словами, після прийняття законопроєкту для того, щоб скористатися декретною відпусткою, батькові більше не потрібна буде довідка із місця роботи матері про те, що вона вийшла з відпустки першою.

Декретна відпустка оплачуватиметься коштом роботодавця.

"У жінки є дві частини відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами: 70 днів до пологів і 56 після. Далі вона може виходити на роботу. Протягом перших трьох місяців 14-денну відпустку зможе брати чоловік. А потім ще й трирічну відпустку", - пояснила Бардіна.

Для оформлення декретної відпустки потрібна лише заява на керівника підприємства, де працює чоловік. Організація має надати таку відпустку.

Бардіна також розповіла про право на скорочений робочий час для батьків дітей до 14 років і дітей з інвалідністю.

"У нинішньому Кодексі законів про працю ця норма виписана. І ми нічого не змінювали, окрім того, що це може зробити як мама, так і тато. Знову ж таки – вирівняли гендерне питання. А чим батько не такий важливий дитині? Тобто, якщо у вас є діти до 14 років або діти з інвалідністю, ви можете звернутися до керівництва і перейти на скорочений робочий день".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні планують ввести "гібридну" декретну відпустку: як тепер доглядатимуть за дитиною

Як повідомляв портал Знай.ua, правила декретної відпустки в Україні буде змінено

Також Знай.ua писав, Супрун пояснила головне про алкоголь і вагітність