Обговорення затвердженого в березні Закону про ринок землі, що неодноразово призводив до масових протестів в Урядовому кварталі, й досі не вщухають. Втім, цього разу результат став куди грунтовнішим – українські аграрії повідомили про об'єднання, відзначивши про рішення вступити в рішучий діалог із представниками влади, презентувавши власну концепцію розвитку фермерства в Україні. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Земельна реформа має бути прозорою: викорінення корупції та монополії

Про існуючі загрози розвитку фермерства йшлося на пресконференції "Українське селянство напередодні ринку землі", що відбулася 7 жовтня в Українському кризовому медіа-центрі.

"Сьогодні серйозним викликом є зменшення особистих селянських та мізерної кількості фермерських господарств: у нас понад 20 тисяч реально працюючих, а, наприклад, в сусідній Румунії 3, 8 млн, в Польщі – біля 1, 5 млн. Чому в європейських розвинених країнах є успіх? В першу чергу, головним є напрямок, стратегія розвитку країни – не випадково 72 Генасамблея ООН прийняла рішення про "десятирічку" розвитку сімейних фермерських господарств. На жаль, у нас тенденція і далі йде до монополії українського аграрного устрою", – зазначає голова ГО "Союз українського селянства" Іван Томич.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Ринок землі AgroPortal.ua
Ринок землі AgroPortal.ua

Тільки за підсумками цього року, Україна не дораховується тисяч фермерів, як і десятків тисяч особистих селянських господарств – а це, загалом, 70 – 100 тисяч робочих місць в сільській місцевості.

"Ми відверто говоримо про загрозу, що постала перед українським аграрним виробництвом. Зокрема, це погодні умови: засуха, а на Півночі, Заході – затоплення, які принесли не тільки серйозне зменшення виробництва зерна, ягід і фруктів, а й вплинули на економіку. Дрібні виробники ледь зводять кінці з кінцями у цих умовах, що зараз склалися. Уряд повинен відобразити рятування ситуації через бюджет – через програми українського державного фонду фермери не отримали ні однієї гривні, це рідкість у новітній історії України", – наголошує Іван Томич.

Голова ГО "Союз українського селянства" Іван Томич
Голова ГО "Союз українського селянства" Іван Томич

За словами спікерів, державне фінансування є безпосередньою складовою комплексної проблеми. І, якщо говорити про наступний рік, то він буде надзвичайно важливим, відповідальним і, водночас, загрозливим для України.

"З 1 липня 2021 року вступає в силу Закон про ринок землі і ми хочемо донести до влади і до суспільства, що треба вживати всіх заходів, аби у нас не було біди. Сьогодні 97 % фермерських господарств заявляють, що вони не можуть брати участь у процесі: податкова політика, безправність в судовій системі – це тільки окремі складові. А щодо обіцяних дешевих кредитів, то цілеспрямованих кредитів на покупку землі фермером немає зовсім. Потреба – в межах 5 – 6 млрд грн для того, щоб український фермер був учасником продажу ринку землі, а не спостерігачем", – відзначає голова Союзу українського селянства.

Як відзначив Іван Томич, на впровадження прозорої земельної реформи та викорінення корупції, потрібно щонайменше 2 млрд грн – на проведення інвентаризації землі, розмежування земель державної/приватної власності, виведення "з тіні" понад 10 млн гектарів тощо. А це, в свою чергу, поповнюватиме бюджет країни не менш ніж на 50 млрд грн щорічно. Натомість, наразі на відповідні заходи, спрямовані на прозорість ринку, Уряд фінансування не виділив.

Українське селянство напередодні ринку землі

ℹ Зниження дохідності фермерів, ОСГ, сільськогосподарських підприємств, збіднення селян, найнижчого виробництва агропродукції за 10 років, що відбувається на фоні відсутності державної підтримки, відсутності кредитування, інвестицій, панування корупції, рейдерства, безправності селян, тінізації в сфері земельних відносин, розбалансованість між розвитком сільської поселенської мережі та землеволодіннями великими агрохолдингами призвело до прискореного розвитку агрохолдингів, монополій в сфері АПК, що призводить до обезлюднення сільської місцевості та суперечить рішенню 72 – ої Генеральної Асамблеї Організації Об”єднаних Націй якою проголосовано Десятиліття розвитку сімейних фермерських господарств. Велике занепокоєння це викликає переддень запровадження ринку землі. Що може призвести до непоправних руйнівних процесів не тільки для села, а й України в цілому. 📌 Пропонуємо 7 жовтня о 11.00 приєднатися до пресконференції на тему: "Українське селянство напередодні ринку землі”. 🎤 Спікери: ✔ Томич Іван, голова ГО Союз українського селянства ✔Стрижак Микола, президент ГО Асоціація фермерів та приватних землевласників України (Асоціація фермерів та приватних землевласників України - АФЗУ) ✔Заєць Іван, голова Президії ВГО Союз учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України ✔Кириченко Леонід, фермер, Віце-Президент ВГО Союз учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України ❓ Свої питання можете писати до початку події під анонсом або на press@uacrisis.org, а також під час самої події в коментарях до трансляцій та на пошту. ❗️ Онлайн-трансляція відбудеться на Facebook-сторінці, YouTube-каналі та сайті УКМЦ.

Geplaatst door Український кризовий медіа-центр op Woensdag 7 oktober 2020

Покінчити із зароблянням "прокладок" – концепція розроблена

Про відсутність конкретних кроків покращення умов роботи для українських аграріїв у проголосованому Законі про ринок землі відзначають і в Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

"Мета даної земельної реформи до сьогоднішнього дня не визначена, як і не визначений поетапний план дій, щоб через кожні півроку знати, на який етап ми виходимо. Вже більше 12 років, як Європа, Америка і Канада взяли курс на те, що обіг землі є тільки в одну сторону – збільшується банк державної землі. Якщо Україна продасть свою землю, буде як в Палестині у 1948 році, коли Ізраїль купив землю, чи як в Мадагаскарі, де немає жодного клочка в руках корінного населення – все скупили іноземні компанії", – відзначає президент ГО "Асоціація фермерів та приватних землевласників України" Микола Стрижак.

Ринок землі, фото: Getty Images
Ринок землі, фото: Getty Images

Натомість, як підкреслив Микола Стрижак, наразі з боку Уряду жодного кроку не зроблено для розвитку сільських територій і підняття добробуту українського селянства.

"Я, фермер, продаю свою овочеву продукцію по 5 грн, а в Києві я бачу її на прилавках по 15-20 грн – питаємо і ми, і споживачі: "Хто заробляє на "прокладках"?" Треба покінчити з існуючою політично-корупційної системою, як і зі штучним стриманням аграрного розвитку в Україні. Бо усі потреби українського споживача у м'ясі, молоці чи то ягід українські фермери могли б забезпечити. А у нас виходить – землю продати, а землероби поїдуть робити за кордон, яких вже і так чимало поїхало", – каже фермер, Віце-Президент ВГО Союз учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Леонід Кириченко.

Заробітчанин повернувся з Данії, фото: instagram.com/foris.blog
Заробітчанин повернувся з Данії, фото: instagram.com/foris.blog

Учасники заходу заявили про подальше об'єднання аграріїв та налагодження діалогу з українською владою.

"Всі громадські організації, включаючи Комітет захисту української землі і Об'єднаний штаб захисту української землі, будуть об'єднуватися і робити все, щоб вийти на цивілізований, демократичний шлях розвитку українського суспільства на базі середнього класу. А для нас це є сімейне фермерське господарство, об'єднане в потужну обслуговуючу сільськогосподарську кооперацію", – наголошує президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак.

Власне, концепція розвитку, яку українські аграрії пропонуватимуть представникам "верхівки" державного керівництва наразі вже розроблена. Основні положення було обговорено в ході розширеного засідання правління Союзу українського селянства "Велика Селянська Рада", що відбулося у вересні в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки".

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.