Після кількох провальних презентацій розроблених Урядом документів в залі Верховної Ради, схоже, черга дійшла і до порад від звичайного народу. Яких саме змін українці вимагають від прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, дізнавалися Знай.ua.

Петро Порошенко,Ірина Геращенко/Верховна Рада - фото Знай.ua
Петро Порошенко,Ірина Геращенко/Верховна Рада - фото Знай.ua

Не більше 35 тисяч на місяць та перевірка на злочини

Про найактуальніші та найважливіші питання, що хвилюють українців, можна судити з останніх пропозицій, розміщених на офіційному сайті Кабінету міністрів України.

Автор одного з останніх звернень №41/003617-20, закликає Уряд йти шляхом не скорочення і так мізерних соцвиплат, а зниженням заробітних плат представників "верхівки" та їхнім помічникам.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Прошу знизити зарплати міністрів та депутатів України помічникам/заступникам, щоб сума не перевищувала 35 тис грн в місяць. Знизити премії до 40 тисяч гривень в рік, а матеріальну допомогу взагалі! Житло та автомобіль, що надається державою, міністри, депутати та їхні помічники/заступники повинні утримувати самі. Держава не повинна відшкодовувати кошти, витрачені на ремонт, пальне чи інші витрати", – звертається автор петиції №41/003617-20 Людмила Томілович.

Також, згідно із викладеними вимогами, депутат та міністр, займаючи державну посаду, не має право бути підприємцем.

"Працюючий депутат/міністр пенсіонер повинен отримувати 1 вид доходу. Або пенсію, або заробітну плату. При цьому, пенсія не повинна перевищувати 25 тис грн на місяць. Виходячи на пенсію, депутат або його родичі не мають права на протязі 10 років оформлювати будь-яку підприємницьку діяльність", – уточнює автор звернення Людмила Томілович.

А от автор петиції № 41/003682-20 висловив ще кілька додаткових вимог, яких мають дотримуватися майбутні високопосадовці.

"Пропоную з метою підвищення рівня законності в державі та суспільстві на законодавчому рівні заборонити особам, що притягувалися до адміністративної та/або кримінальної відповідальності, обіймати посади осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", – відзначає автор вересневого електронного документу № № 41/003682-20 Михайло Лейко.

Держслужбовців стосується і електронне звернення №41/003694-20, зокрема – зміни їхнього графіку роботи. Автор звертається із проханням зробити єдиний час початку робочого дня – не з 10.00 чи 9.00, а з 8.00.

Громадський транспорт, скріншот: YouTube
Громадський транспорт, скріншот: YouTube

"Просимо внести зміни до ст.43 Постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 року № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (надалі - Постанова 641) та викласти її у такій редакції: «Установити початок робочого часу в органах виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, в органах соціального захисту населення, територіальних органах Пенсійного фонду України о 8-й годині»", – пише ініціатор петиції "Щодо зміни графіку роботи органів виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування" Ігор Хіміч.

Як підкреслює автор звернення, багато працівників державних структур не є місцевими і добираються з інших населених пунктів – при цьому, більшість приміського транспорту після 19:00 вже не здійснює перевезень, тож дорога додому стає тривалою, а неррідко проблематичною і небезпечною.

Громадський транспорт, карантин - фото Знай.ua
Громадський транспорт, карантин - фото Знай.ua

Збільшити соцвиплати та полегшити ЗНО в наступному році

Звісно, що не обходиться і без важливих соціальних питань, десятки яких щодня бентежать українців. В одному з електронних прохань йдеться про "Підвищення дитячих виплат" №41/003696-20, опублікованої на сайті Кабміну 22 вересня.

"Як думаєте, на 860 грн в місяць дитину можна забезпечити, коли мати в декреті??? А хліб з ціною 15 грн!!!! Просимо підвищення дитячих виплат", – звертається до Уряду автор петиції №41/003696-20 Вікторія Рудакова.

Також одним з останніх звернень стало прохання українців про "Послаблення ЗНО 2021".

"Зараз відомо, що є 4 обов'язкових предметів Зовнішнього Оцінювання. За минулий рік майже половина шкільної програми була в онлайн форматі. Школярі погано запам'ятовували матеріал і зараз намагаються наздогнати. В цьому році також можливе закриття шкіл із-за того, що з кожним днем збільшується кількість захворівших на COVID 19. Я пропоную полегшення завдань по ЗНО та зменшити кількість обов'язкових предметів", – зазначає автор петиції №41/003683-20 Данило Дарнопук.

ЗНО, ілюстративне фото Уніан
ЗНО, ілюстративне фото Уніан

Чи дійдуть дані пропозиції до "столу" прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, назбиравши необхідні для цього 25 тис голосів, покаже час.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.