Цьогорічні місцеві вибори, заплановані на 25 жовтня, схоже, позначаться чималою "плямою" на репутації нинішнього керівництва країни. Якщо перше півріччя 2020 року вразило тисячі українців веденням космічної застави для кандидатів в мери та "урізання" більше 1 млрд грн на організацію цих виборів, то зараз не вщухають дискусії і щодо доцільності їх проведення у найгостріший пік поширення COVID-19.

Кабмін Шмигаля, фото з Facebook
Кабмін Шмигаля, фото з Facebook

В зоні ризику – українці, віком за 60

З перших же днів введення карантинних обмежень Уряд на чолі із керівництвом МОЗ України наполягали на зменшенні соціальних контактів та обов'язковому користуванні засобів індивідуального захисту. А людям, віком за 60 років, у зв'язку з поширення Covid-19, взагалі, радили сидіти вдома, оскільки саме літні люди знаходяться в зоні підвищеного ризику.

Карантин, фото Укрінформ
Карантин, фото Укрінформ

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Та, порівняно із весняним чи навіть літнім періодом, нинішній рівень захворюваності вже фактично став вищим в рази.

"Як показує досвід, традиційно, саме пенсіонери під час тих чи інших виборів є категорією населення, більшість представників якої невідмінно ходить голосувати. Можливо, на цих виборах щось зміниться, оскільки саме вони є в зоні підвищеного ризику – наперед важко про це сказати", – зазначає політичний консультант Микола Спірідонов.

пенсіонери, фото: Уніан
пенсіонери, фото: Уніан

Із деззасобами – "криза": деякі дільниці можуть не відкритися

Проте, за словами експерта, у деяких виборчих дільницях голосування може так і не розпочатися.

А пов'язано це із заходами щодо запобігання поширенню COVID-19 – дочекатися гідного рівня організації процесу голосування в умовах пандемії коронавірусу, українцям, навряд чи, доведеться.

"Незважаючи на високий рівень поширення вірусу, навіть у чималій кількості українських магазинів і кафе нині відсутні елементарні антисептики. Тому на виборах буде досить складно організувати процес, з урахуванням усіх норм безпеки. Я навіть не виключаю, що, можливо, саме у зв'язку з цим, у деяких містечках чи селищах голосування на певних виборчих дільницях можуть в останню мить відмінити", – відзначає Микола Спірідонов.

Рейтинги кандидатів на вибори мера - ГО "ІНТЕР-АКЦІЯ"
Рейтинги кандидатів на вибори мера - ГО "ІНТЕР-АКЦІЯ"

І це при тому, що ця тема гостро піднімалася експертами ще у червні.

"Потребує вирішення питання голосування людей, які перебувають на самоізоляції та хворих на коронавірус, тому що кожен громадянин України має право на волевиявлення. Це буде один з найскладніших етапів кампанії і потребуватиме достатньо серйозного матеріального забезпечення – треба вчасно закупити захисні костюми, засоби дезінфекції, маски тощо", – підкреслив в ході пресконференції генеральний директор "Комітету виборців України" Олексій Кошель.

Та от про надання відвідувачам виборчих дільниць хоча б якихось засобів індивідуального захисту не повідомив навіть гучно презентований на офіційному сайті ЦВК чат-бот. При цьому, "гаряча" новина про запуск "онлайн-помічника" у всіх питаннях щодо процесу проведення місцевих виборів-2020 буквально тільки-но з'явилась.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.