До дня проведення місцевих виборів-2020, що, безумовно, є однією з найголовніших подій року, залишаються лічені тижні. І чим коротшим стає строк до вирішального дня 25 жовтня, тим палкішими стають обговорення потенційних кандидатів. Втім, якщо в багатьох містечках країни ця тема набрала обертів фактично із початком передвиборчої кампанії, то в столиці – ще на початку весни. Найсвіжіші результати соціологічного дослідження "Зміни електоральних уподобань киян" та рейтингів кандидатів на посаду Київського міського голови, експерти презентували в ході відео-конференції, що відбулася 24 вересня о 12.00 на телеканалі InterVizor. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Рейтинги кандидатів на вибори мера - ГО "ІНТЕР-АКЦІЯ"
Рейтинги кандидатів на вибори мера - ГО "ІНТЕР-АКЦІЯ"

Все більше киян незадоволені роботою Віталія Кличка – "твердий двієчник"

Рейтинги учасників Київських виборів на старті офіційної агітації було сформовано в результаті чергового опитування із серії тематичних досліджень, що проводилися громадською організацією "Центр суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ" впродовж цілого року. А проходило воно впродовж 21 та 22 вересня шляхом особистого опитування.

Досить показовою виявилася значна перевага негативного ставлення киян як до діяльності нині діючого мера Києва Віталія Кличка, так і до змін у місті.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Віталій Кличко - фото зі сторінки "Кличко-мер" у Фейсбук
Віталій Кличко - фото зі сторінки "Кличко-мер" у Фейсбук

Кількість мешканців мегаполісу, незадоволених змінами, що відбуваються у Києві, продовжує стрімко зростати – наразі більше половини опитуваних позначили їх як негативні. Натомість, оцінку "позитивно" та "скоріше позитивно" поставили всього 34, 2 %.

"52 % киян оцінили зміни в Києві протягом останніх років як негативні. У динаміці, порівнюючи із попередніми дослідженнями, починаючи з січня, кількість киян, що незадоволені змінами в столиці, збільшується – це стійка тенденція", – повідомляє директор Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ", кандидат наук з державного управління Юрій Лагутов.

Не виявилася кращою і оцінка за 5-бальною шкалою рівня роботи мера Києва Віталія Кличка – за отриманими показниками, нинішній голова КМДА є, скоріше, "двієчником".

Найбільша кількість опитуваних оцінила результати його діяльності на посаді міського голови на "1" та "2" бали – це 38, 9 %. На кілька відсотків меншою стала кількість голосів у "3" бали – 35, 1 %. На "4" бали роботу Віталія Кличка оцінили 17, 4 % учасників дослідження, а завітну "5-ку" йому надали всього 4, 1 %.

Віталій Кличко - фото з Фейсбуку, сторінка "Кличко-мер"
Віталій Кличко - фото з Фейсбуку, сторінка "Кличко-мер"

Шалений відрив 2 лідерів від решти кандидатів: у Пальчевського – найбільший "річний прорив"

Що ж стосується, власне, рейтингів кандидатів на посаду міського голови, то 3 %-ву межу по кількості набраних голосів перетнули 8 кандидатів. При цьому, помітне значне відставання від першої п'ятірки кандидата від пропрезидентської партії "Слуга Народу" Ірини Верещук.

Зі значним відривом від решти відокремлюються 2 безперечні лідери – столичний голова Віталій Кличко та відомий громадський діяч Андрій Пальчевський. При чому, різниця між ними дорівнює всього кільком відсоткам.

Андрій Пальчевський, лідер партії "Перемога Пальчевського"
Андрій Пальчевський, лідер партії "Перемога Пальчевського"

"26, 7 % серед тих, хто визначився, обрали Віталія Кличка. На 2-му місці – Андрій Пальчевський: у нього 22, 4 % голосів. На 3-му місці з двократним відставанням від лідерів перегонів – Микола Томенко, у якого 9, 8 %. 4-те місце займає Сергій Притула із показником у 5, 6 %. 5-те місце займає Олександр Попов, у якого 5, 3 %, і на 6-му місці – Ірина Верещук, яка набирає 5, 1 % голосів", – відзначає Юрій Лагутов.

Як підкреслив експерт, якщо порівнювати результати попередніх досліджень впродовж року, починаючи з вересня 2019 року, то Андрій Пальчевський має найбільший рейтинг із наростаючою динамікою. Водночас, рейтинг Віталія Кличка знизився на 1, 6 %.

Андрій Пальчевський та Віталій Кличко
Андрій Пальчевський та Віталій Кличко

За словами експерта Українського Інституту політики Миколи Спірідонова, незважаючи на масу критичних відгуків, Віталій Кличко все ще залишається на 1-му місці з невеличким відривом, переважно, завдяки високому рівню пізнаваності і потужному розповсюдженню агітматеріалів.

"Але наступає йому на п'яти представник партії "Перемога Пальчевського" Андрій Пальчевський – в принципі, і відрив між ними досить незначний. І у 2-му турі, скоріш за все, Віталію Володимировичу доведеться не солодко – в основному, буде грати роль його анти-рейтинг. І, згідно з результатами дослідження, наразі найбільше шансів має саме Пальчевський", – відзначає політичний консультант, експерт Українського Інституту політики Микола Спірідонов.

Повідомив експерт і про своєрідний "бонус-плюс", який може отримати кандидат від "Слуги Народу" Ірина Верещук, незважаючи на досить низький рейтинг.

"Оскільки вона – представник партії влади і має певну підтримку. Мова про те, що можуть змінити правила гри вже після виборів вона зможе отримати владу в КМДА. Зараз про це йдеться", - підкреслив Микола Спірідонов.

Ірина Верещук - фото з Фейсбук (зі сторінки І.Верещук)
Ірина Верещук - фото з Фейсбук (зі сторінки І.Верещук)

Партії-лідери та шанс на подолання прохідних 5 %

Згідно з результатами опитування, прохідний бал у 5 % поки що набрали лише 6 партій.

"16, 6 % серед тих, хто визначився з вибором партії, обрали "Європейську солідарність", на 2-му місці з мінімальним відривом партія "Перемога Пальчевського" – 16, 3 %. Далі йде "Слуга Народу" із показником у 10, 1 %, а на 4-му місці партія "УДАР Віталія Кличка" – у них 9, 9 % голосів", - зазначає директор Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ", кандидат наук з державного управління Юрій Лагутов.

На 5-му місці – ОПЗЖ, у яких 8, 5 %, а замикає перелік "прохідних" партій "Рідна країна" Миколи Томенка із показником у 7, 4 %.

Варто зазначити, що експерт наголосив на цілком можливому "підтягуванні" показників і, відповідно, подоланні 5%-го бар'єру, ще кілька відомих партій, деякі з яких наразі ще формують свої команди. Це: "Сила і честь", "Національний корпус", "Голос" та "Батьківщина". За словами Юрія Лагутова, про це свідчить "збірна" результатів рейтингу партій в динаміці.

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією в столиці, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.