У п'ятницю, 9 жовтня, український уряд вирішив, що ціни на теплову енергію, гарячу воду, водопостачання та водовідведення для населення визначатиме тільки місцева влада, а не Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). У Кабміні впевнені, що тепер тарифи мінятимуть своєчасно, і вони стануть "економічно обґрунтованими".

Читайте Знай в Google News!

Наразі тарифи встановлюють як місцева влада, так і НКРЕКП — для 27 підприємств з теплопостачання та 53 із забезпечення водою. Однак у пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що перегляд тарифів відбувається "несвоєчасно", через що збільшуються збитки комунальних служб: з опалення в 3,2 раза, з водопостачання - у два. Також зростають борги підприємств. У порівнянні з 2011 роком, сума кредиторської заборгованості зросла з 13,2 до 58,2 млрд.

Комунальні платіжки, скріншот: YouTube
Комунальні платіжки, скріншот: YouTube

Передавши питання тарифів місцевій владі, уряд намагається таким чином усунути проблему. Спочатку буде проведено аналіз боргів і створено план їх реструктуризації. Потім визначать, яка частина утворилася через "економічну необґрунтованість".

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

А потім місцева влада зробить перегляд тарифів, щоб у комунальних служб не було заборгованостей і збитків. НКРЕКП буде лише контролювати виробництво тепла на ТЕЦ і розробляти тарифні формули. Крім того, там пройдуть скорочення: за розрахунками, це заощадить бюджету 68,7 млн грн.

Щобільше, передача функції встановлення тарифів на місця - це одна з вимог Міжнародного валютного фонду.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у коментарі "Вістям" пояснив, що назвати рішення "тарифною революцією" можна з великими труднощами, оскільки і зараз велика частина постачальників комунальних послуг отримувала тарифи на місцях.

"В рамках децентралізації логічно на місцях займатися тарифікацією. Тому що місцева влада може при необхідності виділяти дотації, а населення в разі незгоди — протестувати. Правда, місцеві органи влади отримають хороший привід для маніпуляцій, особливо перед виборами. Вони обіцятимуть зниження тарифів на воду і тепло"— - вважає Марунич. Дмитро Марунич

Ексзаступник міністра ЖКГ і нардеп Олексій Кучеренко запевняє, що депутати навряд чи проголосують за кабмінівський проєкт.

"Так просто заявити про передачу тарифікації на місця — це повне дилетантство, вони просто не розуміють, про що говорять. Я можу погодитися з непрофесіоналізмом НКРЕКП, яка повністю провалила тарифікацію, але це не привід віддавати це на відкуп місцевій владі. Нацкомісія не виконала свою місію, і Кабміну треба з нею розібратися.", - каже він. Олексій Кучеренко

Комуналка, скріншот: YouTube
Комуналка, скріншот: YouTube

Економічний експерт Сергій Дяченко вказує на те, що найвищі тарифи в тих містах, де тарифи визначають місцеві чиновники.

"Якщо тарифну політику вирішуватимуть на місцях, то це посилить увагу до місцевих органів влади власників компаній, які надають послуги, і вони тепер будуть домовлятися про підвищення тарифу безпосередньо, без посередників в особі НКРЕКУ. Місцева влада потрапить під подвійний тиск - з боку олігархів і населення. Якщо перші виступатимуть за підвищення, другі будуть вимагати зниження. Хоча що таке "економічно обґрунтований тариф" в умовах відсутності конкуренції? Це тариф, який дозволяє окупати витрати, але це не "економічно обґрунтований тариф". Часто витрати включають премії співробітникам комунальних підприємств або ж витрати на корпоративи. Тепер розбиратися з реальністю витрат буде складніше ", - вважає Дяченко. Сергій Дяченко

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як зареєструвати новонароджених під час пандемії без довідок: пояснення Мінцифри

Як повідомляв портал "Знай.ua", Кабмін скоротив субсидування громадян майже на 40%: в уряді пообіцяли прискіпливу перевірку

Також "Знай.ua" писав, що в Україні заговорили про повернення жорсткого карантину: "Припинити будь-які контакти між людьми"