Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова під час виступу на Соціальному форумі Ради ООН.

За її словами, серед пенсіонерів справи ще гірше: 80 відсотків з них отримують пенсії на рівні бідності або нижче цього рівня.

Однак і у працівників ситуація далека від безнапасної. Денисова навела дані експертів, згідно з якими, половині громадян, що працюють, доводиться підробляти десь ще — однієї зарплати не вистачає. А у третини трудящих заробітку недостатньо навіть для задоволення самих первинних життєвих потреб.

Як можливу причину цього омбудсмен назвала зростання заборгованості із зарплати, яка вже зараз в масштабах країни досягла 200 мільйонів доларів і продовжує збільшуватися.

Що ж стосується подальшого розвитку подій, то, згідно з прогнозами Інституту демографії Національної академії наук вже до кінця цього року нижче рівня бідності опиниться майже кожен другий українець - 45 відсотків населення країни. Ця цифра значно перевершує прогноз, зроблений інститутом рік тому.

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

За даними цієї установи, у 2019 році в нашій країні було 14 з половиною мільйонів бідняків, а вже до кінця першого кварталу 2020 року — на два мільйони більше. Демографи не бачать причин для припинення цієї тенденції надалі.

Основними факторами тут вважаються пандемія коронавірусу, карантинні заходи та викликане ними безробіття. Такі процеси характерні не тільки для України, але і для всього світу.

Раніше повідомлялося про прогноз зростання бідності, даній Світовим банком.

В Україні на тлі карантину продовжує зростати безробіття.