У зв’язку з продовженням карантину, який запроваджено на території України для запобігання поширення коронавірусу, Уряд прийняв низку законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних гарантій в цей важкий період.

Зокрема, згідно з цими документами, заборонено припиняти під час карантину призначених житлових субсидій, за винятком випадків, коли унеможливлюється їхнє надання: смерть одинокої особи, переїзд домогосподарства в інше житлове приміщення, тощо.

Призначення у жовтні 2020 року житлових субсидій на опалювальний період 2020/2021 років усім домогосподарствам, які її отримували в попередньому опалювальному періоді, буде здійснюватися без звернень громадян.

Субсидія не призначатиметься лише у разі наявної простроченої понад три місяці заборгованості з оплати ЖКП та витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів громадян (на даний час це становить – 340,0 грн.) на день звернення за призначенням житлової субсидії.

Субсидію у такому випадку призначать з початку опалювального сезону лише за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку протягом двох місяців з початку такого сезону В іншому випадку – з місяця, що настає за тим в якому до управління надійшла інформація про її погашення.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Але, якщо у домогосподарстві відбулися суттєві зміни, які впливають на право отримання субсидії, заявники повинні повідомити управління соціального захисту населення, або Центри надання адміністративних послуг.

Пенсіонери, фото ЦНАП, Дніпро
Пенсіонери, фото ЦНАП, Дніпро

Для домогосподарств, які вперше бажають перевірити своє право на отримання субсидії, представнику домогосподарства необхідно звернутися до ЦНАП або відповідальних осіб сільських рад за місцем реєстрації – пояснюють в Управлінні соцзахисту населення та наголошують, що норми використання природного газу та електричної енергії для індивідуального опалення, поводження з твердими відходами, послуги за управління багатоквартирним будинком (квартплата) не змінюються.

Відтерміновується зміна базової норми плати за житлово – комунальні послуги отримувачам житлової субсидії з 15% до 20%, яку було передбачено з травня 2020 року.

Спосіб виплати також не змінений. Житлова субсидія виплачуватиметься готівкою за попереднім місцем отримання, крім осіб, у яких виникла вищезазначена заборгованість – пояснюють в Управлінні соціального захисту населення.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, субсидію можуть порахувати неправильно, що потрібно зробити

Як повідомляв портал Знай.ua, субсидія в умовах карантину: повна інструкція отримання

Також Знай.ua писав, нові тарифи, борги і скорочені субсидії, що станеться з платіжками восени.