Ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, як людям з інвалідністю проголосувати на виборах. На жаль, в Україні існує величезна кількість бар'єрів у голосуванні, але їх можна спробувати подолати.

Читайте Знай в Google News!

"Людям з інвалідністю часто треба докладати більше зусиль, аби повноцінно реалізувати свої права. Голосування на виборах, скоріше за все, не буде виключенням. Бар’єри не закінчуються на фізичних перешкодах, яких чимало у щоденному житті. Існують інформаційні бар’єри, якими, на жаль, дуже часто оперують у відношенні до людей з інвалідністю", — пояснює Супрун.

Детальніше ознайомитися з правами людей з інвалідністю на виборах можна на Fight for Right.

Порушення зору.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Ці вибори не передбачають можливості для людей з порушенням зору проголосувати самостійно, бо це можна зробити лише за допомогою бюлетеня зі шрифтом Брайля. Тож ви можете звернутися за допомогою в заповненні бюлетеня до людини, якій довіряєте. Члени виборчої комісії не можуть заходити з вами до кабіни для голосування. Вони так само не мають права наполягати та обирати за вас людину, яка допоможе вам проголосувати. Це лише ваш вибір.

В законодавстві закріплена вимога друку трафаретів шрифтом Брайля. Це шрифт, в основі якого комбінація із шести крапок, — їхнє розташування і визначає те, яку літеру мають на увазі. Для людей з порушенням зору це чи не єдина можливість зробити свій вибір самостійно, без допомоги іншої людини. Утім, таких трафаретів в Україні поки не друкують. Основна цьому причина — розмір бюлетеня, який є дуже довгим, тому його фактично неможливо надрукувати у такому форматі.

Порушення слуху.

Ви можете користуватися своїм ґаджетом — телефоном чи планшетом — для перекладу жестовою мовою чи перетворення звуку в текст. Додатковою складністю у спілкуванні та читанні обличчя буде маска. Тож за потреби просіть членів виборчої дільниці допомогти отримати інформацію в доступному вам форматі — письмово, із залученням перекладача, через сервіси онлайн-перекладу жестовою мовою. Зверніть увагу на важливість зорового контакту.

Порушення опорно-рухового апарату.

Приходити на дільницю разом із супровідниками, які будуть допомагати вам долати недоступні ділянки, не є вимогою та не обов’язковим. Якщо ж вам знадобиться допомога — обов’язково поясніть людині, яка це буде робити, як діяти правильно.

Всі дільниці повинні бути облаштовані так, аби людина з будь-яким порушенням могла в неї потрапити. Тобто на дільниці повинен бути безперешкодний вхід, позначений доступний шлях до приміщення та кабінка, яка прилаштована до потреб людей з різними видами інвалідності, а інформація має бути розташована у доступному місці — це стосується розташування, висоти та освітлення.

Попри це часто дільниці розміщують на других поверхах шкіл чи з входом зі сходами, які є дуже високими. Якщо вибори проходять в такому приміщенні — це порушує право на доступ до дільниці загалом для всіх маломобільних громадян. Йдеться не лише про людей, які мають інвалідність. У різні періоди життя кожен із нас може бути на “іншій стороні” та безпорадно дивитися на сходи чи інші архітектурні перешкоди — це батьки з візочками, люди літнього віку чи люди, які отримали травму.

Уляна Супрун, фото: instagram.com/ulanasuprun
Уляна Супрун, фото: instagram.com/ulanasuprun

Як варто діяти, якщо на дільниці ви побачили людину з інвалідністю:

  • Передусім, поводьтеся так, як і зазвичай. Не варто акцентувати увагу на інвалідності людини, адже це не те, що її визначає.
  • Ви можете запропонувати допомогу. Не ображайтеся та не реагуйте різко, якщо вам скажуть, що допомога не потрібна. Не хапайте незрячу людину за руку без попередження, не беріться керувати інвалідним візком, якщо вас про це не просили. Часто люди з інвалідністю самі знають як їм краще та зручніше подолати умовну перешкоду і вони самостійно можуть це зробити.
  • Якщо відповідь ствердна й допомога потрібна, запитайте що саме і як зробити. У кожної людини з інвалідністю є свої потреби та побажання як і з чим треба допомогти. Запитайте це одразу ж перед тим як щось робити.
  • Підберіть правильну лексику й не використовуйте слово “інвалід” чи “обмежені можливості” у спілкуванні. Ніколи. Якщо вам треба сказати, що, наприклад, когось варто пропустити в черзі чи чимось допомогти — кажіть “людина з інвалідністю”.
  • Ставтеся з повагою до особистого простору людини з інвалідністю так само як ставитеся до особистого простору людини, яка інвалідності не має. Не варто порушувати дистанцію (фізичну та психологічну) лише тому, що вам здається, що людина не впорається без вас.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Уляну Супрун обурив сервіс у Сільпо, замість продуктів отримала хамство: "Пасивно-агресивні нападки"

Також "Знай.ua" писав, що доктор Комаровський назвав 11 способів привчити дитину до фізичної активності