Ресторанний бізнес зазнав одного з найбільших ударів, коли по всьому світу закладам харчування заборонили працювати через пандемію Covid-19, пише tvoemisto.

Читайте Знай в Google News!

В одних країнах карантин тривав до двох місяців, в інших – затягнулось удвічі довше, а в деяких карантин після послаблень повертається знову. Деякі заклади зачинили і більше ніколи не відчинять для відвідувачів...

США

Новий Орлеан є одним із найпопулярніших туристичних місць у країні. Хоч за кількістю населення це місто вдвічі поступається Львову, воно також приймає за рік мільйони туристів, охочих зануритись у розмаїття. Але, на відміну від Львова, культурне життя Нового Орлеану було сковане значними обмеженнями протягом літа. Місто і штат Луїзіана, в якому воно розташоване, стали одним із перших гарячих точок поширення вірусу.

"Новий Орлеан знекровлюється, і цьому не видно кінця. Ресторани, театри, бари, музичні клуби та заклади роздрібної торгівлі закрваються. Божевілля. Молюся, щоб уже скоро настала перерва", – свідчить Скіппер Бонд, співзасновник агентства Bond Moroch, що пропонує стратегічну консультацію для малого бізнесу в Новому Орлеані.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Відвідувачі ресторану Café Rothe, скріншот з відео
Відвідувачі ресторану Café Rothe, скріншот з відео

Нью-Йорк був епіцентром за кількістю випадків зараження вірусом у США, а, зважаючи на велику кількість населення у вузьких кварталах, місто зберігає надзвичайну обережність стосовно коронавірусу і зараз. Заклади харчування відкрили свої внутрішні зали для відвідувачів лише кілька тижнів тому.

"Як і багато інших індустрій, ми змушені пристосовуватись до нової нестійкої ситуації", – каже Даміано Корен, бармен у Macao Trading Post, що є частиною всесвітньовідомої елітної групи барів Employees Only. Він по-філософському ставиться до нинішніх викликів: "Всі види проходять через такі моменти у своїй історії, коли вони мусять змінити напрям і ставлення через вплив зовнішніх чинників".

Грузія

У цій країні справи деякий час виглядали кращими. У Тбілісі, куди уряд у червні заохочував приїжджати іноземців – на рік чи довше – для віддаленої роботи, кінець літа був «золотим віком» у цьому часі пандемії.

"Початок вересня і навіть час після цього був дивовижним для нас", – каже Торніке Ткурідзе, сомельє в Cafe Littera – ресторані, розташованому переважно назовні, в садах Будинку Письменників Грузії. "Ми думали, що з короною було покінчено".

Але протягом останнього місяця ситуація змінилась в гіршу сторону, ресторатори змушені бути вкрай обережними із відвідувачами.

Швеція

Тут бари жодного разу не змушували закриватись через національну стратегію без карантину. Натомість, поки заклади харчування продовжували роботу, готелі страждали від зменшення потоку іноземних туристів. Cadier Bar у Grand Hotel навіть змушений був тимчасово відправити працівників у відпустку навесні. Бармен Віктор Тенґавалль опинився тоді в їхніх рядах і зміг повернутися на роботу лише влітку.

У ресторані, фото з вільних джерел
У ресторані, фото з вільних джерел

У Babette, бістро піци і натурального вина у Стокгольмі, постійні клієнти створили своєрідний «прихисток» від світових новин. Як сказав співвласник закладу Фредрік Лундберг, «ми не можемо вести бізнес у Babette так спонтанно, як це було раніше, але ми й досі прибуткові. Можна сказати, що нам пощастило керувати успішним рестораном, незважаючи на все божевілля, що відбувається навколо просто зараз».

Данія

Тяжко було лише ресторанам і барам, розміщеним у приміщеннях, адже тут люди звикли відпочивати на відкритих терасах. Особливо останнім, через обмеження роботи до 22:00. Бари почали шукати вихід у зміні графіку, як от Duck and Cover у Копенгагені, регулярний переможець загальноскандинавської нагороди Bartenders Choice, що почав приймати відвідувачів о 16:00, сподіваючись компенсувати втрати від раннього закриття.

Ізраїль

Уряд країни запровадив новий карантин після послаблень улітку, коли люди мали шанс поїсти в ресторанах на свіжому повітрі. Зараз же дозволяють лише замовлення з собою та доставку.

"Наш карантин чудернацький, дуже заполітизований", – стверджує Орон Лернер, менеджер у Imperial Cocktail Lounge, розміщеному за один квартал від узбережжя Середземного моря.

До слова, у звичайне літо він обов’язково відвідав би щорічний фестиваль Tales of the Cocktail, що відбувається в липні в Новому Орлеані, проте з очевидних причин, зараз це було неможливо.

Україна

Для пересічного власника чи працівника ресторанного бізнесу в Україні карантинна історія розпочалась 17 березня, коли їхні заклади вимушено припинили прийом відвідувачів, не знаючи навіть, на який термін, хоча й залишалась можливість організувати доставку їжі через онлайн-замовлення. Частково відновити роботу дозволили аж з 11 травня із відкриттям літніх майданчиків.

У Львові "до кінця літа бізнес почав розвиватись так добре, як ніколи", каже Андрій Осипчук, власник Sino Experimental. Протягом пандемії він також придбав заклад Royal Punch на Шевській, 12. Основним завданням було втримати команду, яку перевели на час карантину на мінімальну зарплату, проте як тільки з’явилась можливість, працівників почали знову фінансово заохочувати.

Зараз ресторани і кафе в Україні продовжують працювати, на відміну від інших країн. Принаймні, поки що. Але так чи інакше, ця пандемія спонукала багато чого переосмислити як власникам, так і клієнтам галузі сервісу, можливо, бажаючи зробити її ближчою та зрозумілішою для кожного з нас.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, "Всі прозріємо": головний інфекціоніст України розповів про пік захворюваності на covid-19 в країні.

Як повідомляв Знай.uа, імунітету від Covid-19 не дочекатися: лікар дав жорстке попередження.

Знай.uа писав, у Харкові з розмахом відзначили "червону" зону: школи і вузи закрили, ну хоч нічні клуби працюють.