У польських храмах активістами були зірвані церковні богослужіння під час останньої акції протесту проти рішення суду про фактичну повну заборону абортів в країні. Про це повідомляє видання BBC. Протестувальники зважилися на сидячий протест у храмах, де також тримали плакати з написами на підтримку абортів.

Читайте Знай в Google News!

Таким чином були перервані недільні служби в деяких церквах. І ці протести є незвичайними в країні, де Римо-католицька церква має величезний вплив. Рішення Конституційного суду Польщі про заборону абортів у разі виявлення у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, що загрожує його життю, і стали причиною триваючих масових акцій.

Рішення суду просто закрило одну з нечисленних законних підстав для аборту в Польщі. Тепер аборт можливий лише у випадках інцесту, згвалтування або для захисту життя матері. У Європі польські закони про аборти є одними з найсуворіших. Тому приблизно 100 тисяч жінок щорічно виїжджають за кордон, щоб зробити аборт.

У неділю був четвертий день протесту проти цього спірного рішення суду. Воно розчарувало і обурило правозахисні організації та активістів. У них брали участь переважно жінки по всій країні, незважаючи на обмеження на збори через коронавірус.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Протести в Польщі, скріншот: Youtube
Протести в Польщі, скріншот: Youtube

Близько десятка жінок в Познані перервали богослужіння в храмі і скандували "Нам це набридло". Вони тримали перед вівтарем транспаранти і незабаром сіли на підлогу, чекаючи приїзду поліції. У Кракові, в парку було розвішано чорну білизну на мотузках між деревами. А в Лодзі відбулася акція протесту перед міським собором, де люди закликали розділити державу і церкву.

Католицька церква має занадто великий політичний вплив на урядову політику в Польщі, за твердженнями критиків. У Варшаві на стінах церкви можна прочитати гасла, такі як "необмежені аборти" і "жіноче пекло". Дослідницький центр CBOS проводив опитування громадської думки в 2014 році, результати якого показали, що 65% опитаних поляків виступають проти абортів, 27% вважають їх прийнятними, а 8% — не визначилися.

Однак недавні опитування показали інші результати, явна більшість виступає проти посилення обмежень на аборти.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, польських жінок позбавили права розпоряджатися своїм тілом: аборти тепер поза законом.

Як повідомляв "Знай.ua", Зеленським не обмежилася: активістка Femen роздяглася на знак протесту через аборти.

Знай.ua писав, після "побачення" з Зеленським польський президент зліг з коронавірусом.