З кожним місяцем все більше українців долучається до обговорення доцільності повернення подарункового державного набору новонародженим "пакунку малюка". Одні, враховуючи цілу низку недоліків виданих наборів у розпал першої хвилі дії програми, однозначно виступають проти повернення "недолугих комплектів", надаючи перевагу альтернативній грошовій виплаті – разом з тим, зростає і кількість охочих відновити ці дитячі бонуси. Цієї осені відбулося 2 вирішальних затвердження Закону про поновлення роздачі "Пакунку малюка" і невдовзі має бути здійснений останній етап цього процесу. Коли саме молодим мамам чекати на додатковий подарунок та чим він відрізнятиметься від вже колись введених невдалих "прототипів", дізнавалися Знай.ua.

"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України
"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України

Останні дії має здійснити Уряд

Питання "Відновлення видачі натуральної допомоги "Пакунок малюка" розглядалося в рамках Круглого столу за участі народних депутатів, представників Кабінету міністрів України, Управління ООН з обслуговування проектів (ЮНОПС), українських активістів та підприємців. Ініціатором зустрічі, що відбулася 27 жовтня, стали представники Федерації роботодавців України.

"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України
"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Перший крок у поновленні "подарункового бонусу" цієї осені зробила Верховна Рада – відповідне рішення парламентарі ухвалили 30 вересня. А днями був зроблений другий вагомий крок – 21 жовтня Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка" № 930-ІХ.

Згідно із положеннями затвердженого Закону № 930-ІХ, "бебі-бокси" видаватимуть у закладах охорони здоров'я. Якщо у медзакладі немає такої допомоги, її можна отримати в органах соціального захисту за місцем проживання або перебування.

"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України
"Пакунок малюка" - фото з Фейсбуку Федерації роботодавців України

А ось останньою державною інстанцією має стати Кабінет міністрів України. Саме Уряд має затвердити порядок надання даної одноразової держдопомоги "пакунок малюка". До речі, положення Закону мають влаштувати і тих молодих батьків, які надають перевагу грошовій альтернативі.

Товарів побільшало вдвічі - фінансову компенсацію видаватимуть з липня

Одну з особливостей цього "держподарунку" оцінять справжні патріоти – брати участь у тендерах зможуть лише українські виробники.

"Головною темою дискусії став механізм реалізації прийнятої поправки до Закону про "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо відновлення видачі Пакунків малюка в натуральному вигляді. Система тендерів показала, що українські виробники змагаються за можливість бути постачальником товарів для програми. "Бебі бокси" - це вигідно і для батьків, і для виробників. Адже для нас це – робочі місця і розвиток українського виробництва", - зазначає Голова Ради ФРУ Дмитро Олійник.

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем програми із закупівлі "пакунків малюка" є Міністерство соціальної політики.

Майже миттєво новина про відродження даного держбонусу спровокувала гучний сплеск відгуків з боку українських користувачів соцмереж. При цьому, реакція була доволі різна.

Як відзначила керівниця проектів з соціальної політики Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наталія Бородчук, впродовж останніх років масштабна державна програма, що вперше стартувала у 2018 році, систематично вдосконалювалась. Якщо перші пакунки складались з 30 позицій, то впродовж 2 років кількість позицій зросла до 70.

"Скажімо, порівняно із 2018 роком, в пакунок додали беретик і слюнявчики, комбінезон і сорочечки, розвиваючий килимок, засоби гігієни для малюка і для мами та багато іншого. Також до комплекту увійшли предмети першої необхідності для догляду за дитиною, матеріали для раннього розвитку дитини та навчальні матеріали для батьків – як, наприклад, про вакцинацію та грудне вигодовування", – повідомляє Наталія Бородчук.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.