Причина — в тому, що опалювальні підприємства отримують газ від «Нафтогазу» при дотриманні однієї з двох умов: вони повинні або хоча б на 90 відсотків оплатити вже спожитий газ, або укласти з цією компанією договір про реструктуризацію заборгованості.

Але ці вимоги не скрізь виконуються в рівній мірі. Найгірше справи йдуть в Луганській області, де заборгованість по газу погашена тільки на 56 відсотків замість необхідних 90. У Дніпропетровській області ця цифра становить 71 відсоток. Кіровоградська та Івано-Франківська області наближаються до норми, але не дотягують до неї — там борг виплачений на 81 і 82 відсотки відповідно.

У тому випадку, якщо він не буде відданий повністю, безліч людей ризикує залишитися без тепла до тих пір, поки постачальник тепла не домовиться з «Нафтогазом» про реструктуризацію. Втім, раніше уряд неодноразово нагадувало муніципальній владі про кримінальну відповідальність за неналежний початок опалювального сезону (367 стаття КК, до п'яти років позбавлення волі).

Однак навіть якщо по всій Україні опалювальний сезон почнеться без зволікань, існує висока ймовірність подорожчання тепла. А аналітик Єгор Комов вважає його і зовсім неминучим — правда, тільки в тих випадках, коли для вироблення тепла використовується саме газ. Це паливо може подорожчати до семи гривень за кубометр, що призведе до зростання тарифів приблизно на 15 відсотків.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Раніше повідомлялося, що в Івано-Франківську опалювальний сезон формально вже давно почався, але на ділі батареї в будинках залишаються холодними.

Однак в Мінсоцполітики пообіцяли, що без тепла не залишиться ніхто.