Однак канал «Знай.ua» викладає іншу точку зору. Так, позиції Зеленського і його політичної сили ослабли, але програв він? Ні, програли всі ми.

Торік «слуги народу» увійшли у владу, а всякий, увійшовши туди, прагне залишатися в ній до останнього — будь-якими засобами. Партія Зеленського не стала винятком. Вона укладала угоди з нинішніми мерами, діяла через комісії, сформовані під потрібні групи впливу.

Ці вибори дали «Слугу народу» в більшості міст якщо не контрольний пакет, то «золоту акцію». Для участі в потрібних схемах — цілком достатньо, а нічого понад це і не потрібно.

Дійсно, такий розклад не дає реального контролю над місцевою владою. Але хіба колись було інакше? Влада змінюється — схеми залишаються.

Наприклад, Порошенко, після всього, що він накоїв, залишився в підсумку на свободу і при грошах — тому що зумів заздалегідь домовитися про недоторканність.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

За політиків можна не хвилюватися, у них і так є і «договірняки» з новими мерами, і депутатські крісла, і допуск до корупційних схем. Пересічним українцям пощастило набагато менше.

Всього кілька років тому існувала вертикаль: президент — його партія — його голова обласної адміністрації — його фракції в місцевих радах (близько двох третин місць). Зараз ланцюжок обривається на губернаторі, а мери та депутати найчастіше ніяк не пов'язані з загальнонаціональними партіями. Однак надалі, готуючись до парламентських виборів, вони постараються вийти на національний рівень.

Це може породити третю силу. Люди розчарувалися в старих політиках, а тепер і в нових теж. Залишаються місцеві партії.

Недарма перед цими виборами практично ніхто не замовляв соціологам досліджень того, кого обиратимуть в обласні ради — зате міські адміністрації цікавили дуже багатьох.

Річ у тім, що влада — там, де гроші, а зараз завдяки децентралізації величезні грошові ресурси зосереджуються на місцях. Відповідно, і рішення приймаються там же. Там йде конкуренція за владу і гроші.

А більшість громадян проігнорувало місцеві вибори через недовіру до чинних політиків. Вибирати їм нема з кого, і росте запит на третю силу.

Раніше політичний блогер Сергій Корнак дав прогноз наслідків виборів.

Також розповідалося про особливості процесу підрахунку голосів.