Пандемія коронавірусу в Україні стрімко набирає обертів і наближається до тієї межі, за яким влада збирається влаштувати локдаун — тотальний карантин на зразок того, який був у нас минулої весни.

Яких наслідків чекати країні і її громадянам — в цьому розбирався Youtube-канал «Знай.ua».

Перш за все ми зіткнулися з парадоксом. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що коронавірусних пацієнтів госпіталізують при наявності симптомів, і в цьому випадку ПЛР-тест не потрібен — адже у 30 відсотків заражених з явною клінічною картиною результат тесту буде негативним.

А дещо раніше він же говорив, що до середини листопада планується збільшити кількість ПЛР-аналізів до 50 тисяч на добу, до кінця ж року до 75 тисяч. Але навіщо це робити, якщо майже у третини хворих з ознаками COVID-19 тест буде негативним?

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Читайте Знай в Google News!

Нас також лякають сезонними хворобами: грип та респіраторні захворювання. Однак в порівнянні з минулим роком кількість хворих практично не змінилося. Навіть заклики носити маски, тримати дистанцію та обробляти руки антисептиком на практиці майже ніяк не позначилися.

Щодо епідемії грипу думки також діляться: одні вважають, що її взагалі не буде, інші — що буде, але не раніше грудня. Та й з приводу вакцинації від нього ясності немає. Публікувалися статті про те, що вона може загрожувати здоров'ю в разі зараження коронавірусів, але про клінічні дослідження в цій області нічого не відомо.

Президент Володимир Зеленський поставив чіткий критерій введення локдауна: дев'ять з половиною тисяч нових випадків зараження за добу по всій країні. Зараз цей порогу не досягнуто, але ми вже впритул наблизилися до нього.

До речі, в Західній Європі зараз також готуються до суворого карантину: знову встановлюють обмеження на роботу і навчання, готує додаткові ліжко-місця на стадіонах і в готелях. І, проте, населення все менше довіряє урядам.

Зовсім інша справа в Азії та Океанії. Ось уже котрий тиждень там не відзначили жодного нового випадку зараження. У третьому кварталі року китайська економіка зросла на п'ять відсотків, а сінгапурська — на всі вісім. В результаті влада, до недавнього часу вводила жорсткі карантинні заходи, набирає популярність.

У чому ж помилилися європейці? Річ у тім, що строгий карантин — тільки перший крок. В азійських країнах допомогла система загального тестування, у нас же точність ПЛР-тестів залишає бажати кращого.

Східноазійські країни проявили відповідальність і солідарність, і в результаті отримали серйозні конкурентні переваги проти Європи та США. Бізнес росте, економіка відновлюється, а їхні діти продовжують навчатися.

У Європі ситуація куди менш щаслива, а в Україні особливо. Країна загрузла в боргах, і є ризик, що вже в листопаді стане не вистачати грошей. Тоді уряду доведеться блокувати велику частину проєктів.

У 2020 році Україні потрібно було отримати позик на 160 мільярдів гривень. Однак за перші вісім місяців року вдалося роздобути тільки 22 мільярди. Зараз же співпрацю з МВФ зривається, нових траншів немає. І тепер завдання стає практично нереальним.

Чи зможе влада впоратися з кризою? Час покаже.

Раніше повідомлялося, що пандемія коронавірусу переповнила українські лікарні.

Тим часом Польща посилює карантинні заборони.