Швидке поширення COVID-19 та все більша кількість знайомих, які повідомляють, що вони підхопили вірус, можуть вносити чимало напруги в життя. Колишня в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун звернула увагу українців на відчуття страху, тривоги, невизначеності, безсилля та бажання повернутися до того життя, яким воно було раніше.

Читайте Знай в Google News!

Про це стало відомо завдяки повідомленню Уляни Супрун у мережі Facebook.

"Під час пандемії вони можуть стати причиною стигматизації людей, які хворіють на COVID-19, або в будь-який інший спосіб причетні до хвороби. Тому деяким з них здається, що взагалі не сказати про те, що результат тесту позитивний легше і простіше, аніж чесно повідомити про це та вислухати хвилю звинувачень. Це можуть бути як ваші близькі, так і колеги чи сусіди", - йдеться у повідомленні.

Лікарня, фото: Unian
Лікарня, фото: Unian

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще
За словами Супрун, ті, хто бояться стигматизації себе через COVID-19, з меншою ймовірністю пройдуть тестування або залишаться на самоізоляції до отримання результатів тесту. І з більшою ймовірністю продовжуватимуть поширювати вірус.
Саме тому важливо від початку ставитися з розумінням та підтримкою до близьких та інших знайомих людей, які захворіли на COVID-19. Не дратуватися через те, що ви мали з ними контакт, тож вам треба буде змінювати плани і, можливо, ви захворієте самі. Зараз саме той час, коли підтримка є так само важливою, як і ефективне лікування.
Спецпроєкт "Психея" про те, як дієво надавати підтримку близьким, поки вони очікують на результати тесту або вже дізналися, що їхній результат позитивний. А також як правильно реагувати на різні ситуації, які пов’язані з поширенням COVID-19, зокрема, коли людина не носить маску чи заперечує існування вірусу.

У будь-якому випадку Супрун радить відкрито спілкуємося одне з одним без публічного засудження, то краще. Складно передбачити, як розгортатимуться події далі. Але можна зробити все можливе, аби захистити себе та своє оточення.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, Супрун попередила про фатальні наслідки самолікування та "народної медицини": чим це може обернутися.

Як повідомляв Знай.uа, Супрун відповіла на найпоширеніші питання про Covid-19: як одужати вдома і коли час до лікарні.

Знай.uа писав, три стадії розвитку Covid-19: що робити хворому на кожному з етапів.