У 2020 році почався другий етап реформи системи інтернатів, тому діти, про яких не піклуються батьки, будуть рости в прийомних сім'ях, а ті, кого тата і мами тимчасово віддали в інтернати, повернуться додому, і сім'ї отримають всіляку допомогу для комфортного проживання дітей.

Голова правління "Української мережі за права дитини" Дар'я Касьянова і заступник голови Представництва ЮНІСЕФ Лора Білл обговорювали разом з педагогами та представниками органів опіки, що вдається і що буксує в реалізації другого етапу реформи і чому частина батьків побоюється змін. Про це повідомляє видання "Освітория".

Читайте Знай в Google News!

На початку реформи в 2017 році в Україні існував 751 інтернат, де виховувався кожна сімдесята українська дитина, зараз же 55 тисяч дітей знаходяться там роками, а не просто ходять туди, як в школу.

Щасливе дитинство-це коли діти нагодовані, знаходяться в теплі і одягнені; дорослі (педагоги) розмовляють з ними про правильні речі, розвивають, вчать читати-писати; не дають пустувати або бігати, лише спокійно сидіти за партою або біля телевізора. Деякі люди могли б без дітей поїхати на заробітки або працювати в нічну зміну. А кожен п'ятий з батьків вказує, що не зумів би впоратися з дитиною через низьку успішність в школі і через погану поведінку.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

А ще існує побоювання, що через те, що дитина і надалі буде "невдахою", то органи опіки можуть позбавити батьківських прав, і це стане руйнуванням сім'ї і ганьбою перед знайомими. Однак, якщо віддати дитину в інтернат, то в сім'ї буде все добре, випускник повернеться додому і буде "перевихований".

Нерідко діти мають інвалідність, тому їх не хочуть приймати до місцевих шкіл на інклюзивних засадах. Або ж вся сім'я має недоліки слуху, а поруч взагалі немає вчителів, які знають жестову мову. Частина батьків також боїться, будучи колишніми вихованцями інтернатів, не зуміти створити домашній затишок і піклуватися про безпеку синів і дочок.

Але історія однієї сім'ї здатна показати, як мало треба, щоб дитина жила разом з мамою. Дівчинка дошкільного віку мала важкі порушення слуху і лише слухові імпланти дозволяли їй чути і не гальмувати в розвитку, проте вони потребують недешевих батарейках, на які у матері не вистачало грошей. І, щоб не віддавати дитину в інтернат, вона періодично виймала імплант, таким чином економлячи. Але це не йшло на користь дівчинці, яку в підсумку забрали в інтернат, де вона сумувала за мамою. І варто було лише знайти благодійника, щоб сім'я могла знову возз'єднатися.

Реформа виступає не тільки перепрофілюванням інтернатів. Слід зайнятися розвитком інклюзії, підтримкою прийомних батьків, системою соціальних послуг, психологічною освітою і зміною самого ставлення до інтернатів. Крім того, ще допомогти адаптуватися в дорослому житті сучасних випускників інтернатів, які в майбутньому стануть батьками. Тому на допомогу прийдуть Громадські організації.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Києві дітей рятували з палаючого готелю - "Бачила копа з немовлям на руках"

Як повідомляв "Знай.ua", відчайдушний крик Українки про шкоду карантину прогримів на всю країну: "Мамо, вибач за мат"

Знай.ua писав, На Київщині відморозок жорстоко познущався на матір'ю-одиначкою: "Змусив продати квартиру і задушив"