З 1 травня - в Україні почали виплачувати проіндексовані пенсії. Люди вже отримують збільшені суми, а пенсіонерам, старшим 80 років, додатково платять ще по 500 гривень (без урахування індексації).

Всього в травні проіндексують виплати до 8,4 млн пенсіонерам. Але в Україні 11,3 мільйона пенсіонерів, тобто майже 3 млн осіб ніякої надбавки в травні не отримають. Це в основному одержувачі мінімальних пенсій (мінімалка на сьогодні становить 1638 грн).

Для них передбачені "свої" підвищення пенсій - з 1 липня і з 1 грудня. Щоправда, доплати будуть зовсім копійчаними. З липня - 74 гривні, а з грудня - ще 57 гривень до пенсії.

"Ці підвищення йдуть за іншою схемою і відрізняються від індексації. Вони прописані в законі про бюджет і прив'язані до прожиткового мінімуму для осіб пенсійного віку. Він підвищується за такою формулою: очікувана інфляція плюс 2%. Тобто, в 2020 році мінімальний прожитковий мінімум, а, отже, і мінімальна пенсія повинні вирости на 8%. Але не одномоментно, а в два етапи - на 4,5% і 3,5% ", - пояснив економіст Віктор Скаршевський.

Виходить, що пенсіонери отримають повну компенсацію за інфляцію і зростання цін тільки під кінець року.

Варто зазначити, що перерахунок мінімальних пенсій міг би бути більш істотним. Адже в законі про бюджет-2020 спочатку було закладено норму про наближення прожиткового мінімуму до реальних показників, а це близько 4,5 тисячі гривень на місяць для працездатного віку і приблизно 4 тисячі - для пенсіонерів. Але потім цей пункт із закону прибрали.

Пенсіонери, фото: Pxhere
Пенсіонери, фото: Pxhere

Крім пенсіонерів з мінімальними пенсіями на доплати можуть розраховувати також пенсіонери з "зайвим" страховим стажем. Для чоловіків це більше 35 років, для жінок - більше 30 років. За кожен "зайвий" рік покладена доплата в 1% від мінімальної пенсії. Тобто зараз це 16,38 гривень, з липня буде 17,12 гривень, а з грудня - 17,69 гривень. До липня за кожен рік зайвого стажу будуть платити більше лише на 74 копійки.

Скажімо, чоловік-пенсіонер, у якого є 40 років страхового стажу, може розраховувати на "тарифікацію" за новими розцінками п'яти "зайвих" років. Зараз він отримує за "зайвий" стаж 81,9 гривні, з липня - 85,6 гривні, з грудня - 88,45 гривні на місяць. Тобто з 1 липня доплата за "зайві" п'ять років стажу складе 3,7 гривні, а з грудня додадуть ще 2,85 гривні. За 10 "зайвих" років стажу можна отримати надбавку в 7,4 гривні з липня і ще 5,7 гривні - з грудня.

Однак, наразі навіть такі копійчані доплати за стаж підвисали в повітрі. У теорії вони повинні бути, оскільки підвищується мінімальна пенсія, до якої ці доплати прив'язані. Але на даний момент немає ніяких нормативних документів щодо збільшень за стаж.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо,фізичні особи-підприємці можуть отримати матеріальну допомогу для дітей на період карантину

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.ua, у ВООЗ підрахували середню тривалість життя українців

Також Знай.ua писав, в Україні розпочалася індексація пенсій – як і коли нараховуватимуть виплати