Зав'язувати стосунки онлайн - це вже абсолютно звична практика, але вона може таїти у собі багато небезпек. Анонімність мережі Інтернет спонукає шахраїв зловживати наївністю своїх жертв, за що вони можуть поплатитися грошима, майном, здоров'ям або навіть життям.

"Знай.ua" по матеріалах Сегодня розповідає про поширені схеми обману та способи їх уникнення.

Подарунок з "розмитненням"

Ця схема вже встигла стати класичною. На сайті знайомств вам починає писати чоловік, найчастіше - красивий і успішний іноземець, який мріє про дружину-українку. Роман стрімко розвивається, через кілька днів потенційний наречений зізнається в коханні й пропонує спільне майбутнє. Через деякий час "наречений" каже, що купив вам дорогий подарунок - наприклад, телефон, ноутбук або прикрасу і вже надіслав його. Але є одна проблема: сплатити мито може лише резидент країни, а не іноземець. Далі гроші просять перерахувати на рахунок, або розрахуватися з кур'єром (який не дозволить розпаковувати посилку до сплати "мита". Авжеж, жодного подарунка дочекатися не вдасться.

Щоб уникнути таких проблем, треба розуміти, що мито сплачується за офіційними реквізитами державних установ, а допомогти з розмитненням може брокер. Якщо ж кур'єр вже привіз посилку - ви маєте право її оглянути, не порушуючи фабричну упаковку. Тим більше, щоб доставити посилку додому, її необхідно вже розмитнити.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Шахраї, скрін з відео
Шахраї, скрін з відео

Обман і отрута

Погоджуючись на зустріч зі знайомим з Інтернету в реальному житті, потрібно бути особливо обережним. Інакше можна стати потрапити в заручники або бути пограбованим. Схем безліч, і більшість спрямовані на дівчат - наприклад, покататися на машині. Також популярні фокуси з клофеліном або снодійним. Препарат підсипають жертві у напій у неї чи нього вдома, а поки він чи вона буде у відключці - грабують квартиру. При цьому існує й високий ризик летального фіналу.

Щоб захистити себе від такого ризику - ніколи не погоджуватися на зустріч в пустельному або віддаленому місці, а також вдома. Головний тривожний сигнал - коли людина не схожа на фото в анкеті. Не сідайте в машину незнайомця, краще користуйтеся таксі. відмовтеся від споживання алкогольних напоїв. А якщо все-таки стали жертвою ґвалтівника або клофелінщика, відразу звертайтеся в поліцію.

Шантаж і компромат

Сайти й сервіси для знайомств часто використовуються для віртуальних розваг. І недобросовісні люди використовують це як нагоду шантажувати людину. Як правило, на гачок потрапляють або молоді недосвідчені дівчата, або довірливі хлопці. Особливо зловмисники люблять новачків на сайтах знайомств і жінок з провінцій. Перші часто не виявляють обережність, а другі готові віддати будь-які гроші, аби уникнути ганьби.

Спочатку шахрай втирається в довіру, а потім запропонує перейти до більш близьких відносин, наприклад відправити йому відверті фотографії або станцювати стриптиз під час відеочату. Але варто вам пустувати на камеру або вислати інтимні знімки, як почнеться шантаж - погрози оприлюднити відео, показати його родичам і знайомим тощо. Сума викупу може бути досить солідну - 5-10 тисяч гривень.

Щоб не стати жертвою шантажиста, не робіть нічого, що може вас скомпрометувати. Особливо фахівці рекомендують нікому не висилати відверті фото, та й навіть не зберігати їх на електронних пристроях. Якщо ж ви вже стали жертвою зловмисника, ви можете звернутися до поліції - однак у випадках з досвідченими зловмисниками вийти на їх слід може бути неможливо.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Що робити, якщо шахраї оформили інтернет-кредит на ваше ім'я: поради експерта.

Як повідомляв портал Знай.ua, Шахрайство на OLX: як розпізнати аферу?

Також Знай.ua писав, що У Києві набирає обертів підступна схема розводу: "Заберіть ваші гроші".