15 червня в Україні та Європі поступово відновлюють авіаперевезення – а отже, стануть можливими регулярні авіарейси. По-перше, ЄС досі не дозволяє в’їзд іноземцям, крім виняткових категорій. По-друге, шлях до оживлення авіасполучення буде довгим та болючим.

Та навіть після того, як літаки полетять, доведеться звикати до нових правил користування ними. Перельоти без дьюті-фрі у літаку, без ручної поклажі та без права стояти в черзі до туалету стають новою реальністю – йдеться у нових авіаційних правилах, ухвалених Євросоюзом. Детально про них – у нашій статті.

Безлюдні аеропорти. Літаки з вільною зоною для ізоляції хворих. Лише сертифіковані медичні маски на пасажирах. Нова процедури посадки та висадки з літака.

Кого не пустять на літак?

Перша зміна чекатиме вже на вході до аеропорту.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Право заходити до терміналів аеропортів матимуть лише пасажири, екіпаж та співробітники. Осіб, які супроводжують паcажира, допускатимуть лише в особливих випадках, наприклад для супроводу неповнолітнього чи пасажира з інвалідністю", – наказує ЄААБ.

Звичні для багатьох зустрічі з родичами в аеропорту також зміняться – чекати доведеться хіба на вулиці. А у невеликих аеропортах, де за межами термінала немає можливості сховатися навіть від дощу, це украй ускладнює зустрічі по прильоту.

Салон літака, скріншот: YouTube
Салон літака, скріншот: YouTube

Люди з підвищеною температурою, особливо ті, у кого вона вища за 38° вряд чи змоужуть кудись полетіти. Втім, агенція ЄС рекомендує країнам-членам думати над відмовою від тотальної перевірки температури.

Натомість авіакомпаніям рекомендують "мотивувати" пасажирів не приходити на літак, якщо вони почуваються недобре. Наприклад, дозволяти зміну дати подорожі без штрафу навіть в останній момент для тих, хто надасть довідку від лікаря про підозру на COVID-19.

Також, за новими правилами, пасажира можуть виставити на вулицю, якщо персонал аеропорту помітить порушника епідемічних правил.

А от "паспортів імунітету" для тих, хто перехворів на COVID-19, і, швидше за все, не захворіє вдруге, не буде. З цього питання ЄС поставив крапку.

Новий авіарейс зі Львова
Новий авіарейс зі Львова

Що зміниться в аеропортах?

Головною зміною в самому аеропорту будуть черги, черги та черги.

Усі вони (на реєстрацію, перевірку безпеки, паспортний контроль, до гейту тощо) повинні мати "соціальне дистанціювання" – у авіаправилах ЄС воно визначене як 1,5 метра. А це означає, що усі процедури стануть помітно довшими, тож приходити на реєстрацію рекомендують заздалегідь.

Одна з небагатьох добрих новин для тих, хто хоче бачити перельоти схожими на звичайні – авіавлада ЄС рекомендує йти до відкриття так званих "некритичних аеропортових сервісів", тобто магазинів duty-free, кав’ярень/ресторанів, бізнес-лаунжів тощо, розпочавши з тих, які дозволяють зберігати соціальну дистанцію. "Там, де ці заклади не відкриті, (пасажирам) має безкоштовно надаватися вода", – вимагають правила ЄС.

В аеропортах дозволені лише медичні маски; саморобні – не допускаються.

Маскове правило діє "для всіх пасажирів від моменту входу до аеропорту відправлення і до виходу з термінала в аеропорту прибуття", але воно містить кілька винятків. "Виняток із зобов’язання носити маски може бути зроблений для прикордонного контролю, контролю безпеки тощо, а також для дітей молодших за 6 років та для осіб, які з медичних причин не одягають маски", – йдеться у регулюванні.

Причому на один переліт вам може знадобитися кілька масок, нагадує агенція.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Європа змінить правила авіаперельотів після послаблення карантину, як потрапити за кордон. Після відновлення авіасполучення для пасажирів зміняться правила

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський розповів, що зміниться в Україні з 22 травня - запуск транспорту, відкриття дитячих садочків і багато іншого

Також "Знай.ua" місця в Україні, які варто побачити хоча б один раз - і своя Венеція, і свій Версаль. Природні чудеса України, які варто побачити