У 2020 та 2021 роках в Україні планується впровадити нововведення, які будуть стосуватися, зокрема, пенсійних виплат. "Сьогодні" зібрав інформацію щодо основних реформ в питаннях нарахування пенсій.

1. Індексація пенсій

У травні більшість українських пенсіонерів отримали проіндексовані пенсії. За даними Мінсоцполітики, пенсії були підвищені для 8,4 млн пенсіонерів. У середньому пенсії виявилися підвищені на 259,41 грн, однак для 45% пенсіонерів - лише на 100 грн.

До того ж, щомісячні витрати ПФУ через індексації зросли майже на 2,7 млрд грн (березень - 36,04 млрд грн, травень – 38,7 млрд).

У планах Мінсоцполітики – закріпити конкретну дату проведення індексацій.

Пенсіонери, фото: Pxhere
Пенсіонери, фото: Pxhere

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

2. Підвищення пенсій для окремих категорій

У планах уряду – розширити положення про індексацію пенсій на ті категорії пенсіонерів, які отримують виплати на підставі окремих законів (вчені, журналісти і т. д.).

Також є ймовірність підвищення пенсії для людей з 40-річним стажем, які отримували невеликі виплати.

3. Доплати для українців старше 75 років

З 1 квітня 2020 року спеціальні доплати стали отримувати українські пенсіонери старше 80 років, але, якщо їх пенсія не досягає середньої зарплатні (менше 9205 грн).

Щомісячна доплата для пенсіонерів старше 80 років становить 500 грн. Якщо пенсія з доплатою вийде більше 9205 грн, то розмір доплати зменшиться. Якщо пенсія з доплатою буде менше 2600 грн, доплата буде збільшена.

У 2021 році подібні доплати планується робити до пенсій усіх пенсіонерів, починаючи з 75 років.

За підрахунками Мінсоцполітики, в цьому році такі доплати стали отримувати близько 1,5 млн осіб.

4. Підвищення мінімальних пенсій

До 2020 року мінімальні пенсії зростуть у два рази: з 1 липня та з 1 грудня.

Сьогодні прожитковий мінімум для непрацездатних осіб становить 1638 грн. Такий же розмір мінімальної пенсії. З 1 липня прожитковий мінімум і мінімальні пенсії збільшиться до 1712 грн.

З 1 грудня прожитковий мінімум і мінімальні пенсії зростуть до 1769 грн.

Ці підвищення дістануться, в першу чергу, пенсіонерам, у яких офіційний стаж менше необхідного мінімуму (близько 80 тис. чоловік).

пенсіонери в Україні, фото Pxhere
пенсіонери в Україні, фото Pxhere

5. "Карантинна тисяча"

У квітні матеріальну допомогу у зв'язку з карантином отримали близько 10 млн пенсіонерів з 11,3 млн. Проте, виплата 1000 грн, для пенсіонерів була одноразовою.

Уряд шукає можливість продовження подібних виплат. Сьогодні на них просто не вистачає грошей. Якщо ситуація зміниться, то виплати можуть продовжитися.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, коли і скільки "бонусів" отримають українці старше 75 років.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Олег Ляшко захистив пенсіонерів і налетів на Шмигаля в прямому ефірі.

Також "Знай.ua" писав, що у Харкові навчають пенсіонерів користуватися соціальними мережами і онлайн-послугами.