Часто українці задумуються над питанням, чому закритий пакет молока з супермаркету може зберігатися 6 тижнів і більше при кімнатній температурі, не змінюючи свій смак.

Справа не в хімії або антибіотики, а в ультрапастеризації. Молоко швидко псується лише через наявність у ньому бактерій різного виду (як молочнокислих, так і маслянокислих та іншого, у т. ч. патогенної мікрофлори).

Молоко, фото pxhere
Молоко, фото pxhere

Якщо молоко зробити стерильним і упакувати в герметичну асептичну тару, то зберігати його можна дуже довго, тому що причини швидкого псування усунені.

Кип'ятіння - поганий спосіб, оскільки, по-перше, тривалий нагрівання молока розкладає в ньому корисні речовини, а по-друге, в молоці хоч і загине мікрофлора, вона швидко знову опиниться там з повітря. Тому кип'ячене молоко з ринку все одно скисає, але не тому, що воно якісне та натуральне, а тому що стерилізувати належним чином в домашніх умовах його неможливо. Але кип'ятити його все одно треба, т. к. в домашньому молоці нерідко присутні хвороботворні бактерії.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Ультрапастеризація - найбільш передовий спосіб. Молоко нагрівають за 1-2 секунди до 135-150 °C і відразу ж охолоджують до 4-5 °C. Потім упаковують в герметичні асептичні пакети. Весь процес відбувається в стерильних умовах. В результаті патогенна мікрофлора гине, а корисні речовини не руйнуються.

хліб і молоко
хліб і молоко

Логічно, що отримати з такого молока будь-який кисломолочний продукт у вас не вийде (бактерій-то немає). Але якщо додати закваску, то процес піде так само, як у молоці з сільського ринку.

А чому воно стає гірким?

Ви відкрили пакет з молоком. У нього миттєво потрапили бактерії. Після цього, як правило, ви забираєте його в холодильник. І в молоці починає кипіти життя. Низька температура пригнічує молочнокислі бактерії, а ось маслянокислим - вона не перешкода. І саме вони дають молоку гіркий смак.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вся правда про веганське молоко - невже справді менше шкодить планеті, ніж тваринне.

Як повідомляв Знай.uа попкорн: користь, шкода і як приготувати вдома.

Знай.uа писав, що приготувати на вечерю: рецепти швидких і смачних страв.