За словами експертів у ЗСУ назрів кадровий голод. В українській армії бракує кадрових офіцерів, особливо молодшого складу. Однак за рік з військових вишів і військових кафедр їх випускається кілька тисяч. Для військкоматів два рази в рік починається погоня за призовниками, яка перетворюється на екшен. Відомо, що "слуга народу" Володимир Зеленський вирішив "виправити" ситуацію величезними штрафами.

Що ж може змінитися? Про це пише одне з українських видань.

Призов ЗСУ, скріншот: YouTube
Призов ЗСУ, скріншот: YouTube

Космічні штрафи, які неможливо порівняти з мінімальною зарплатою

Щороку співробітники військкоматів намагаються виконати план по призову не тільки строковиків, але і резервістів. Минулого року було винесено 409 вироків і рішень за ухилення від служби: 280 — за призовом, 129 — за ухилення від військового обліку або спеціальних зборів. За неявку до військкомату передбачено лише штраф від 85 до 255 грн. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів може "коштувати" до 1190 грн, півроку арешту або два роки виправних робіт. А кримінальна відповідальність передбачає до трьох років обмеження волі. Втім, настає вона, судячи з практики, вкрай рідко.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Але президент пропонує посилити покарання. За порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку штраф може скласти до 1700 грн. За ухилення після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, — до 8500 грн або виправні роботи. А штрафи за порушення мобілізаційної підготовки складуть 1700–3400 грн для звичайних людей і 3400–5100 грн для посадових осіб.

Військові, фото: ЗСУ
Військові, фото: ЗСУ

Злочин і покарання

Як розповів військовий експерт Олег Жданов, посилення покарання за ухилення від резерву не випадково - сьогодні в армії не вистачає офіцерів, оскільки вони після закінчення контракту тікають на гражданку, а нові не приходять. Тікають і випускники військових вишів, відслуживши обов'язкові пару років, щоб не платити за навчання.

"Наприклад, сьогодні вже буде третя спроба призвати на службу офіцерів запасу, тому що в армії зараз катастрофа з кадрами. Командира взводу не знайти взагалі. На взводного ставлять вчорашнього випускника, а що він може зробити, якщо в його підпорядкуванні опиняються люди від 20 до 40 років, як ними командувати, чому навчати і виховувати? Тому сьогодні намагаються повернути до ЗСУ тих, хто вже має досвід. Але більшості це вже не потрібно. Штрафи не допоможуть, як і кримінальна відповідальність", — впевнений Олег Жданов.

Ексспівробітник Міноборони Ігор Ковальов підтверджує проблему.

"Патріотичний порив давно зійшов нанівець. Сьогодні складно в армію затягти не те що новобранців, навіть резервістів з офіцерами запасу. Міноборони давно придумує різні підходи, але так і не може втримати на службі людей, оскільки немає мотивації — не вирішується квартирне питання, по кар'єрних сходах просуваються лише умовні куми", — говорить Ковальов.

Військові, фото: ЗСУ
Військові, фото: ЗСУ

Повернути тих, хто відслужив

Саме для того щоб не виникло труднощів з призовом офіцерів запасу, у президентському законопроекті є пункт про те, що на військову службу призиваються зараховані в оперативний резерв першої черги. А це демобілізовані військовослужбовці шести хвиль часткової мобілізації протягом 2014–2015 років, звільнені в запас строковики, а також контрактники. Всі вони автоматично зараховуються до оперативного резерву першої черги.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, заклик 2020 - кого і на скільки заберуть в армію після карантину.

Як повідомляв Знай.uа голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко: "Української армії – сучасну зброю і спорядження чернігівського виробництва".

Знай.uа писав, військовий вертоліт на повній швидкості звалився на землю – загинув весь екіпаж.