Схоже, низка "ляпів", допущена нардепами впродовж останніх кількох тижнів, викликала не лише масові обурення українців, а й підштовхнула суспільство до висування офіційних вимог ввести посилені "санкції" для парламентарів. Про це свідчить низка петицій, розміщена на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Голосувати – лише за відбитком пальця, а за відсутність на роботі – звільнення

Модернізації стандартів роботи парламентарів стосуються одразу кілька електронних пропозицій.

Перша з них – петиція №22/100470, в якій йдеться про введення голосування за відбитком пальця, щоб унеможливити кнопкодавство.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Воплотіть в Верховній Раді ІТ-технологію голосування тільки за відбитками пальців, щоб депутати не тиснули кнопки за один одного і могли проголосувати лише за умови перебування на своїх місцях", – пише автор електронного звернення Святослав Мосєйко.

Засідання Верховної Ради, фото: Знай.uа
Засідання Верховної Ради, фото: Знай.uа

Автор іншого звернення №22/100362 пропонує узгодити роботу депутатів Верховної ради з Кодексом законів про працю України, а саме: звільнення депутатів за прогули без поважних причин – в тому числі, за відсутность на роботі більше 3 годин протягом робочого дня.

"Вони народні обранці але... Їх вибирали і наділяли повноваженнями займатись своїми справами чи спати? Ні! Їх обрали для ВИКОНАННЯ ПЕВНИХ ОБОВ'ЯЗКІВ, на певну посаду із РОБОЧИМ ГРАФІКОМ! І, ЗГІДНО із Кодексом законів про працю України, народу України повинні надати можливість розривати трудові відносини із некваліфікованим обранцем, який брехнею (шахрайськими маніпуляціями із обіцянками) поривається до влади тільки задля вирішення своіх питань за наш рахунок, чи інших невідповідностей із займаною посадою," – зазначає ініціатор петиції Роман Оленич.

Однією з останніх пропозицій стала петиція №22/100692 "Перегляд офіційного офісного дрес-коду", в якій йдеться про оновлення стандартів офіційного дрес-коду.

"Я вважаю, що чоловіки теж потребують покращення та ковтку свіжого повітря. Шорти – мрія працівників в літній сезон, більшість з яких ніколи не мала та не буде мати справи з клієнтом наживо. Бриджі, джинси, брюки, шорти, юбки-олівці, міні-юбки, плаття, комбінезони, туніки - варіанти для жінок. Для чоловіка в Україні вибір допустимого одягу на роботі трохи менший за вибір зачісок в цирюльнях Північної Кореї. Я вимагаю дати свободу вибору зовнішнього вигляду для чоловіків, або зробити рівними вимоги до зовнішнього вигляду, не залежно від статі або віку", – автор електронного звернення Владислав Даєн.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Оновити стандарти для водіїв: покарання за "градуси", а за кермо - з 16

Одними з останніх пропозицій від українців стали петиції щодо оновлення існуючих нині норм для водіїв.

Автор першої з них пропонує повернути кримінальну відповідальність за водіння у нетверезому стані. І знову запропоновані зміни, в першу чергу, стосуються нардепів.

Як відзначає автор електронного документу №22/100334, Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" (Відомості Верховної Ради України, 2019 р., № 17, ст. 71) було введено кримінальну відповідальність за водіння транспортних засобів у нетверезому стані.

Після цього, іншим законом дану норму було виключено та повернуто адміністративну відповідальність за водіння у нетверезому стані.

"Вбачається, що такі зміни викликані страхом депутатів втратити посаду у випадку отримання судимості за такий злочин - отже, вони свідомо допускають, що будуть в майбутньому їздити напідпитку. Наявність кримінальної відповідальності за водіння у нетверезому стані є запорукою безпеки громадян на дорогах і у розвинутих країнах успішно працює. Прошу врахувати інтереси громадян щодо їх безпеки, а не безпеки мандатів депутатів в разі водіння напідпитку. Прошу внести на розгляд законопроект щодо повернення кримінальної відповідальності за водіння транспортних засобів в стані алкогольного сп'яніння," – пояснює автор звернення №22/100334 В'ячеслав Закалюжний.

водій за кермом, фото Pxhere
водій за кермом, фото Pxhere

Автор петиції №22/100332 пропонує видавати дозвіл на керування категорією В з 16 років.

"В наш час і так всі підлітки вміють водити автомобілю. То чому б не взяти приклад з США і не дозволити особам, що досягли 16-ліття, керувати транспортним засобом категорії В", – відзначає ініціатор електронного звернення Олег Стасів.

Аби потрапити "на стіл" до Володимира Зеленського, петиції, розміщені на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України, за 3 місяці мають набрати не менше 25 тис підписантів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.