Канадський професор, психолог Стівен Тейлор (Steven Taylor) почав вивчати небезпеку пандемії за два роки до корона-кризи.

Його книжка "Психологія пандемії: підготовка до чергового глобального спалаху інфекційних хвороб" вийшла за місяць до першого підтвердженого випадку коронавірусу в Китаї. А останній розділ книги "Портрет наступної пандемії" збувся практично в усьому.

Читайте Знай в Google News!

"Роками вірусологи прогнозували, що настане пандемія. Я знав, що пандемія буде, але не міг уявити, що це станеться незабаром після публікації моєї книги. Переглянувши дослідження минулих пандемій, я міг передбачити, що може статися", -розповів Стівен Тейлор в інтерв'ю для "Української правди. Життя".

Книга "Психологія пандемії" вийшла за місяць до першого підтвердженого випадку коронавірусу
Книга "Психологія пандемії" вийшла за місяць до першого підтвердженого випадку коронавірусу

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Тейлор пояснив, чому расизм і пандемія трапляються разом і що таке синдром COVID-стресу

"Коли політиків сприймають як нечесних чи ненадійних, це посилює стрес, пов’язаний з катастрофою або пандемією", – каже Стівен Тейлор.

Вчений розповів, як проявляється синдром COVID-стресу і чи є у нього групи ризику.

"Так, люди, які раніше мали проблеми з психічним здоров'ям, такими як невроз нав'язливих станів (різновид неврозу, коли хворого переслідують нав'язливі думки, які нерідко перетікають у ритуальні дії, аби зняти напруження – ред.), або сформована схильність переживати за своє здоров'я, швидше за все страждатимуть на синдром COVID-стресу", - каже Тейлор.

Стівен Тейлор, канадський психолог, автор книги "Психологія і пандемія"
Стівен Тейлор, канадський психолог, автор книги "Психологія і пандемія"

За словами професора, в основному є кілька видів страхів.

"По-перше, це страх захворіти на COVID-19, страх контакту з поверхнями, які можуть бути переносниками. Декому сняться періодичні кошмари пов'язані з коронавірусом, а інші мають нав'язливу перевірку, чи вони не заражені.

По-друге, це страх через економічні наслідки пандемії. Наприклад, хтось може боятися втратити роботу, не могти платити оренду чи заробітню плату людям.

По-третє, це ксенофобія. Людям здається, що загрозу їхньому здоров'ю несе саме чужий".

Тейлор зазначив, що расизм завжди був особливістю пандемії.

"Це сумно визнавати, але: расизм завжди був особливістю будь-якої іншої пандемії. Ви можете підняти дослідження чуми і ви знайдете докази, що тоді були переслідування іноземців та меншин", - каже професор.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, глава Google розповів, як пандемія вплине на наше подальше життя

Як повідомляв портал Знай.ua, австралійський сурдоперекладач одним жестом показав причини пандемії

Також Знай.ua писав, як змінились турецькі курорти після пандемії