Українцям не варто розраховувати на швидкий кінець епідемії коронавірусної хвороби в Україні: за оцінками спеціалістів, вона може тривати ще пару років.

Про це розповів у інтерв'ю ТСН лікар-пульмонолог Олег Яковенко.

Медик з великим досвідом стверджує, що навіть за найоптимістичнішими прогнозами захворюваність на коронавірусну хворобу спостерігатиметься ще як мінімум пару років.

"Для того, щоб в ідеалі позбутись коронавірусу, людей потрібно на певний час ізолювати один від одного, щоб він зник. Але це утопія. Тому внаслідок таких слабких місць, які вірус знаходить, насамперед через порушення протиепідемічних заходів, відбувається спалах такими хвилями.

Якщо ми не виробимо грамотну стратегію протиепідеміологічних заходів, то будемо мати постійний приріст захворюваності. Але хочемо ми цього чи ні, захворюваність ще буде певний час. За даними ВООЗ, нас 2 роки буде трусити", - заявив лікар.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки"
Показати ще

Коронавірус, скріншот відео
Коронавірус, скріншот відео

Медик зізнається, що коронавірус справді кинув виклик людству. У небезпечності інфекції Яковенко зміг переконатися завдяки власним спостереженням.

"Як лікар-пульмонолог, за першою спеціальністю – імунолог, скажу, що такої відвертої поліморбідної хвороби з такими різноманітними клінічними проявами я ще не бачив. Якби це була лише пневмонія…

Навіть у 2009 році, коли був так званий свинячий грип (H1N1), не було такої кількості пацієнтів з такими пневмоніями і такої кількості кисневозалежних, як при пандемії COVID-19.

Зараз у моєму відділені 2/3 пацієнтів – кисневозалежні. Також з року в рік у мене лікуються хворі на пневмонію, але ці пневмонії мають інший перебіг, більш-менш благоприємний. А при коронавірусі пацієнти, що є у стаціонарі – всі, як риба без води, хапають повітря. Це не просто сумно, це страшно. Особливо, коли постачання кисню миттєво зупиняється, то всі починають гудіти, кричати.

Щороку до нас поступають пацієнти з пневмоніями і супутніми захворюваннями, а від коронавірусу пневмонія і плюс ціла низка клінічних проявів, які взагалі є не типовими", - пояснює спеціаліст.

Нагадаємо, Україна відновила червоний список країн, куди ще можна поїхати у відпустку.

Як повідомляв Знай.ua, Кабмін під час пандемії віддав півмільярда гривень українському спорту.