В Україні станом на останні дні серпня 2020 року на коронавірусну інфекцію захворіло понад 7300 дітей. Національна служба здоров'я повідомляє, що за весь час станом на 25 серпня з підозрою на COVID-19 госпіталізовано 2084 дитини.

Читайте Знай в Google News!

Показники госпіталізації дітей з підтвердженим діагнозом COVID-19 - невідомі. Хоча серед самих дітей ризик госпіталізації та смерті порівняно низький, цей ризик існує для вчителів, шкільної адміністрації та іншого персоналу в шкільному середовищі. Тому в школах планують проводити наступні заходи:

Вимірювання температури

Це планують робити безконтактним термометром і тільки працівникам. Також, якщо працівник вдома виявив ознаки гострого респіраторного захворювання або що температура його тіла вище 37,2° C він повинен повідомити про це своєму безпосередньому керівнику і не виходити на роботу, одночасно звертаючись за медичною допомогою.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

Маски та інші засоби захисту

Згідно з попередньою версією рекомендацій, в масках повинні були приходити, пересуватися і перебувати на перервах всі учні. У нових рекомендаціях вирішили інакше: учні 1-4 класів можуть приходити в школу або пересуватися без масок або респіраторів. Раніше в МОН повідомляли, що забезпечити школи масками та антисептиками відповідно до рекомендацій головного санітарного лікаря мають органи місцевого самоврядування. Чи буде місцева влада, або адміністрація просити про допомогу у батьків, не уточнювали.

Карантин у школах
Карантин у школах / Фото з відкритих джерел

Зміни в навчанні

Педагоги перед початком занять повинні провести опитування учнів щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби. Всі заняття рекомендують проводити в одному і тому ж класі, щоб мінімізувати пересування. Після кожного навчального заняття потрібно проводити провітрювання протягом не менше 10 хвилин. Можливе проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі. У рекомендаціях також зазначено, що "проведення занять у класах (аудиторіях) дозволено тільки для окремих класів (груп)".

Що це за класи чи групи — невідомо. Навчальні заклади повинні створити можливість різного часу початку і закінчення занять (перерв) для різних класів і груп. Як це має бути організовано - невідомо. Також у рекомендаціях зазначено, що "у регіонах, що належать до "помаранчевого" рівня епідемічної небезпеки, наповненість класів (груп) не повинна перевищувати 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої художньої освіти".

Зміни в харчуванні

Керівник навчального закладу повинен розробити графік харчування. У МОЗ рекомендують, щоб учні одночасно отримували їжу і вживали її, не порушуючи фізичної дистанції в 1 метр. Організувати мультипрофільне харчування за типом "шведського столу" і шляхом самообслуговування на період карантину не можна. За столом має бути не більше чотирьох чоловік. Відстань між столами не менше 1,5 м. всі працівники харчоблоку повинні бути забезпечені засобами індивідуального захисту з розрахунку 1 захисна маска на 3:00 роботи.

Школи під час карантину, скріншот з відео
Школи під час карантину, скріншот з відео

Що буде, якщо хтось із навчального закладу захворіє на COVID-19

У рекомендаціях сказано, що якщо коронавірус підтвердять у когось з учнів, весь клас повинен піти на самоізоляцію і провести заходи, передбачені галузевими стандартами МОЗ. Або відправляти вчителів на самоізоляцію, як це проходитиме - невідомо. Також в постанові не прописано алгоритм дій, якщо захворіє вчитель або хтось із сім'ї учня.

Заступник міністра освіти і науки Любомира Мандзій у Facebook прокоментувала, що у разі підтвердження COVID-19 у одного з вчителів спочатку визначається коло контактних осіб, а вчителів, які будуть визначені як "коло контактних", відправлять на самоізоляцію.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, під Харковом зник 12-річний школяр з веснянками - втік до магазину за кіндерами.

Як повідомляв Знай.uа, психолог підготував українських батьків до епопеї "назад в школу" - з цими порадами карантин не страшний.

Знай.uа писав, як діти підуть до школи з 1 вересня: уроки, харчування, медогляд та виявлення хворих.