Одним з вагомих рішень першого дня пленарного тижня Верховної Ради, що стартував о 10.00 15 вересня, стало створення "антикорупційної спецкомісії" з перевірки органів державного архітектурно-будівельного контролю. А, як відомо, ДАБІ є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику саме з цих питань, а в.о. голови інспекції наразі є Богдан Федоренко. Хто увійшов до її складу та коли чекати на результати, у чесному викритті яких вже зневірилося чимало українців, дізнавалися Знай.ua.

ДАБІ // фото Твоє Місто
ДАБІ // фото Твоє Місто

Голова комісії – з "Батьківщини", заступник – з "Голосу"

Хоча чимало українців, що віддали свій голос на підтримку Володимира Зеленського та його команди у вирішальних виборах 2019 року, так і не дочекалися масових обіцяних "гучних посадок", надія на всенародну презентацію результатів антикорупційної боротьби все ж залишається. Хочеться сподіватися, що підтримане в сесійній залі рішення про створення відповідної слідчої комісії принесе довгоочікувані "плоди".

Володимир Зеленський - фото Знай.ua
Володимир Зеленський - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

За затвердження Проекту Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду № 3568 у другому читанні проголосувала абсолютна більшість нардепів. При чому, показовим доказом одностайності стала відсутність звичних обговорень, без яких фактично не обходиться жодне питання в порядку денному.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Згідно з документом, головою Тимчасової слідчої комісії призначено народного депутата Андрія Пузійчука ("Батьківщина"), а заступником голови Тимчасової слідчої комісії – народного депутата Ярослава Юрчишина ("ГОЛОС").

До складу комісії увійшли ще 12 нардепів:

Мають сприяти у Кабміні та СБУ, а результат – не пізніше, ніж за 6 місяців

Як відзначено в положенні проголосованого документу, однією з найбільш корумпованих є система органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. А зловживання службовими повноваженнями та протиправний тиск на суб’єктів містобудівної діяльності вже стали основним видом діяльності посадових осіб даних органів, які досягли у цьому віртуозної майстерності.

"Результати антикорупційного дослідження Українського клубу нерухомості (URE Club) – асоціації експертів і практиків ринку засвідчили факт того, що Державна архітектурно-будівельна інспекція України є найбільш корумпованим органом у будівельній сфері, посадові особи якого систематично вимагають в учасників ринку незаконну винагороду у вигляді грошей або ж об’єктів нерухомості", – зазначено в пояснювальній записці Проекту Постанови № 3568.

А головні завдання прописані в самому документі.

Як, власне, і те, що сприяти діяльності Тимчасової слідчої комісії, забезпечити додержання законів України "Про статус народного депутата України" та "Про державну таємницю" щодо доступу членів ТСК до інформації мають:

  • Кабмін, Офіс Генерального прокурора, СБУ, Державне бюро розслідувань України та інші органи державної влади, місцевого самоврядування, установи і організації, незалежно від форм власності.

Денис Шмигаль - фото Знай.ua
Денис Шмигаль - фото Знай.ua

Що ж стосується презентації результатів вищезазначеної перевірки, то звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу повинен бути заслуханий в Парламенті не пізніше 6-місячного терміну з дня її утворення. Виходить, що це не пізніше за 15 березня.

Тож хочеться сподіватися, що, на відміну від проголошеного аудиту діяльності нинішньої столичної влади на чолі з мером Києва Віталієм Кличком, в результаті якого кияни так і не почули гучних доказів корупційних діянь, дана перевірка матиме реальні результати.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.