Колишній нардеп і соратник експрезидента Петра Порошенка Давид Жванія прокоментував попередні результати розслідування ДБР щодо анексії Криму Росією.

Відомство фактично виправдало колишнього в. о. президента Олександра Турчинова, який, на думку Жванії, є "головним винуватцем" захоплення півострова.

Про це колишній політик заявив у відеозверненні на Youtube.

"За версією Держбюро розслідувань у втраті Криму винен Янукович. Без сумнівів, Янукович винен багато в чому і в цьому теж. І я вважаю, що український суд йому виніс справедливий вирок. Але законність і справедливість переможуть тільки тоді, коли понесуть покарання й інші відповідальні за втрату Україною Криму. І обов'язково головний винуватець – Олександр Турчинов", - сказав Жванія.

Ексдепутат запевнив, що саме Турчинов наказував українським військовим не діяти під час захоплення Криму. Крім колишнього в. о. президента відповідальність за анексію повинні понести Петро Порошенко і Арсеній Яценюк.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

"Саме вони зробили все для того, щоб населення Криму зненавиділо нову українську владу. Саме вони приймали рішення про відключення Криму від електрики і водопостачання, їх люди погрожували послати в Крим загони націоналістів і забороняли російську мову", - заявив він.

За його словами, українська влада в 2014 році робила все, щоб допомогти Володимиру Путіну анексувати Крим.

"По-перше, мої подільники з державного перевороту банально боялися кримчан, не знали, що робити з регіоном, який практично поголовно їх зневажав і ненавидів. Відхід Криму зовсім не був для Турчинова, Яценюка і Порошенка тією трагедією, якою він був для всіх українців", - зазначив Жванія.

Головною причиною є те, що "США заборонили" перерахованим їм політикам посилати на оборону Криму "армію і озброєних націоналістів".

"Адміністрація Обами грала в якісь свої ігри з Путіним, і Крим став пішаком на шахівниці. Крим здали Росії з якоюсь метою. Ніхто в Україні не знає з якою - нам не говорили. Просто спустили команду "не смикатися", нічого не робити. І Турчинов цю команду виконав. Це зовсім не секрет - крім мене про це знають десятки людей. Ніхто не приховував тоді, що Україна виконує команди з США. Вони цим навіть пишалися", - розповів Жванія.

Екссоратник Порошенка вважає, що якби Держбюро дійсно "провело справжнє розслідування", за його підсумками були б порушені кримінальні справи проти влади "за статтями про зраду Батьківщині, роботу на іноземні держави, втрату територій і геноцид власного народу".

"Ці люди вже б сиділи. Але, як бачимо, вони не сидять. Мабуть, США забороняє їх переслідувати - у мене немає іншого пояснення. Хтось забороняє деякі речі і нашому генпрокурору Ірині Венедиктовій, яка ніяк не може зважитися відкрити кримінальні справи за моїми заявами. Вона скаржиться, що, нібито, не може мене знайти. Я їй допоможу. Я підготував письмові заяви в правоохоронні органи - не тільки в українські. За всіма заявами, які я робив раніше, в тому числі і за обставинами здачі Криму", - підсумував політик.

Він уточнив, що його словам про провину Турчинова, Порошенка і Яценюка в захопленні півострова є підтвердження.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, напад на Чорновіл і викрадення майданівців: Жванія здав Порошенка з потрохами.

Як повідомляв портал Знай.uа, Жванія зробив чергову заяву про колишнього гаранта.

Також портал Знай.uа писав, що Порошенко і Ко використовували українців і Майдан для захоплення влади.