Українцям щороку доводиться "миритися" з новими розцінками на житлово-комунальні послуги і хвилюватись за отримання субсидії, якої можуть позбавити в розпал опалювального сезону. Газ вже дорожчає щомісяця, подорожчають з вересня електроенергія і холодна вода.

Читайте Знай в Google News!

Неіснуючі борги
Газзбути почали виставляти споживачам рахунки з великою сумою заборгованості, яку відзначали раніше. При цьому споживачам погрожують відключенням газопостачання в разі несплати, а деяких вже навіть відключають під різними слушними приводами.

Найчастіше з подібними боргами зараз стикаються ті, хто хоче покинути облгаззбути і перейти в інші обслуговуючі компанії. Людям нараховують неіснуючі борги, та ще й разом з тепловими коефіцієнтами.

Комуналка, скріншот: YouTube
Комуналка, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Фахівці в один голос заявляють, що "температурні коефіцієнти" є незаконними і необхідно їх оскаржувати. Втрати "від стиснення газу" вже закладені в тариф, тому побутові споживачі повинні платити виключно за лічильником.

"Такі дії відверто порушують права споживачів і є незаконними. Якщо постачальник не реагує на ваші звернення, варто оформити скаргу-заяву з проханням провести перевірку цього нарахування. Якщо є постраждала особа-споживач, на скарги якого постачальник не реагує, Ви маєте право звернутися з таким проханням до регулятора. Тоді у нас будуть підстави вийти на перевірку і застосувати до цього постачальника санкцію. Моя порада - звертайтеся до регулятора і повідомляйте про такі порушення", — зазначила член НКРЕКП Ольга Бабій.

Ціни з жовтня підвищать

У Міненерго тим часом обговорюють підняття з жовтня ціни на перші 100 кВт·год електроенергії для населення. Вона була незмінною з 2017 року і становила 0,9 грн. Її планується збільшити в два рази. І якщо підніметься ціна електроенергії, то виросте і вартість Куба холодної води на 20%.

"По електриці не раз говорили, що поки тарифи підвищувати не будуть. Ми і так платимо менше всіх в Європі. Мені здається, що уряд, розуміючи велику збитковість тарифу 0,9 грн за 100 кВт·год, перейде до уніфікованого тарифу 1,68 грн. І це справа часу. Що стосується вартості води, то рішення буде приймати НКРЕКП, в основу ляже підвищення мінімальної зарплати, вартість необхідного обладнання та хімікатів. Але це відбудеться, швидше за все, не в цьому, а в наступному році. Також будуть переглядатися і підвищуватися тарифи на теплоносії, але не в цьому сезоні", — розповідає нам економічний експерт Андрій Блінов.

Як підкреслює економічний експерт Дмитро Марунич, і енергокомпанії, і водоканали весь час вимагають підвищити тарифи і рано чи пізно цього доб'ються.

А ось тариф на тепло не змінювався з минулого року і може залишитися таким же. Але з жовтня вартість кубометра газу для кінцевого споживача підніметься до 7 грн, насамперед тому, що зростає курс долара. Єдине, що може стримати підвищення тарифів, — це вибори, але цей фактор зникне після їх завершення, сказав Дмитро Марунич.

Субсидія допоможе не всім
Субсидії стануть порятунком для неплатоспроможних, але не всіх це врятує. У цьому опалювальному сезоні кількість субсидіантів скоротиться на 15-20%, як повідомив директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. В першу чергу їх можуть втратити власники нових автомобілів-молодше п'яти років.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, тарифи на комуналку здорожчають: українцям пояснили, за що заплатимо втридорога.

Як повідомляв Знай. ua, перерахунок пенсій в Україні 2020, новий прожитковий мінімум і 100 гривень.

Також Знай. ua писав, що українцям підвищать мінімалку і пенсію на 277 Гривень, в Мінсоцполітики пояснили подробиці "щедрості".