Якщо перше на цьому тижні пленарне засідання Парламенту позначилося потоком бурхливої критики щодо ініційованого прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, то "апогеєм" сьогоднішнього дня стали обговорення кричущих наслідків беззаконня та корупційних діянь одіозного голови Одеси Генадія Труханова та масові захворювання, що, виявляється, днями, були виявлені серед працівників Парламенту. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Тимошенко розпливлась у посмішці: подяка та пропозиція про "єдинство"

Старт засідання видався досить неочікуваним – однією з перших з трибуни виступила лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, яка майже місяць перебувала на лікуванні від COVID-19. На диво, зазвичай красномовна нардеп, без емоційних осуджень якої не обходилося майже жодне засідання, сьогодні поводилася вкрай стримано.

Тимошенко, фото Instagram
Тимошенко, фото Instagram

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Під час висловлення подяки нардепам за підтримку під час хвороби, Юлія Тимошенко заявила, що саме її хвороба по суті примирила різні політичні сили – як провладні партії, так і опозицію. А головним меседжем її промови став заклик про примирення і сумісне покращення країни.

Проїхалися по діянням мера Одеси: "віджим" землі, багатомільйонні знищення та орендне свавілля

Втім, вже за кілька хвилин "ліричний" настрій розвіяв колега Тимошенко, кардинально змінивши тему – мова йшла про корупційні витівки скандального мера Одеси Генадія Труханова та потребу у невідкладному очищенні рядів міської влади від "бандитів та грабіжників".

Генадій Труханов - фото Odessit.ua
Генадій Труханов - фото Odessit.ua

"Славнозвісна партія "Довіряй ділам" на чолі з Генадієм Трухановим нахабно розкрадає бюджет і майно міста впродовж 5 років. Прикладів такого беззаконня чимало – в Одесі відбирають землі, будівлі та приміщення, які можна було б використовувати для потреб містян. Забудовують зони рекреації, встановлюють паркани, прикриваючи доступ до пляжів. Міська влада працює лише на себе і її головний пріоритет – власне збагачення", – зазначає народний депутат від фракції "Слуга Народу" Артем Дмитрук, що отримав перемогу на виборах 2019 року на одеському окрузі №133.

Сутички в Одесі - фото Уніан
Сутички в Одесі - фото Уніан

При цьому, як відзначив нардеп, потреби містян у розвитку інфраструктури та підтримки житлового фонду навіть у найменших масштабах просто ігноруються одеським головою.

"Сотні мільйонів гривень просто зникають через десятки фальшивих фірм підрядників, які ніби будують дороги та прокладають комунікації. І після всіх своїх шахрайських схем Труханову вистачає совісті брати кредити та перекладати усі обов'язки на одеситів. Лише зараз кожен одесит винен кредит у понад 4 тис грн. Завдяки Труханову Одеса знаходиться на 1 місці серед міст, які беруть кредити та по кількості цих кредитів", – підкреслює член Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Артем Дмитрук.

Мер Одеси Генадій Труханов, Liga.net
Мер Одеси Генадій Труханов, Liga.net

Також парламентарі наголошують і на кричущому рівні орендного свавілля на одеському узбережжі.

"З 88 пляжів Одеси сьогодні фактично здано в оренду 66. Залишилось 13 муніципальних пляжів, окрім тих, що використовуються для суден та інших потреб. Жодних якісних послуг там фактично немає, ми практично не маємо пляжів для людей з обмеженими можливостями. Це місто-мільйонник, яке мало б отримувати мільйони від туризму, але зараз орендарі приватних пляжів платять місту від 4 до 97 грн за метр. Бюджет міста – 11 млрд грн, а від оренди пляжів наразі воно отримує 15 млн грн – це фактично ніщо", – зазначає Член Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Тетяна Плачкова.

Забудова на березі моря - фото Моя Одеса
Забудова на березі моря - фото Моя Одеса

За словами Тетяни Плачкової, тільки впродовж 2 останніх років під кричуще низьку ставку в Одесі було здано понад 10 міських пляжів.

"Фактично, керівництво міста корупційними шляхами заробляє кошти, а бюджет від цього абсолютно нічого не отримує. В Одесі є затверджені правила експлуатації пляжів, які здебільшого не виконуються. Ми маємо привернути увагу правоохоронних органів до використання місцевих пляжів та впровадити мораторій на їхню подальшу здачу в оренду. Одеса скоро стане банкрутом – при цьому, місцева влада за останні кілька тижнів намагається взяти кредити, загальна сума яких вже перевищує навіть суми по кредитах Києва", – відзначає Тетяна Плачкова.

Як наголосила нардеп, наступним кроком у зупиненні відверто нахабних дій одеського голови та його команди має стати звернення до Міністерства фінансів України щодо якнайшвидшої перевірки доцільності цих кредитувань.

Знесення незаконної забудови - фото Громадське радіо
Знесення незаконної забудови - фото Громадське радіо

За кілька днів – близько 10 захворювань

Та не встигла розпочатися активна робота нардепів, як буквально після кількох проголосованих рішень на вимогу двох фракцій була оголошена перерва.

А повідомлення Дмитра Разумкова, озвучене одразу після повернення парламентарів до зали засідань, стало гучним довершенням першої частини пленарного засідання.

"За останні декілька днів близько 10 осіб захворіло. Депутатські фракції та групи звернулися з пропозицією четвер та п’ятницю визначити комітетськими днями для того, щоб Верховна Рада продовжувала свою роботу, але дала змогу зменшити концентрацію людей в одному приміщенні. А засідання Комітетів, згідно чинного Законодавства, може відбуватися в онлайн-режимі", – повідомив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

А от заяв щодо того, яких саме конкретних змін набуде порядок роботи Парламенту поки не надходило.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.