Першим на цьому пленарному тижні гучним законопроектом, який майже на перших хвилинах обговорення в сесійній залі здійняв шквал негативних відгуків більшості нардепів, стала пропозиція Кабміну. А саме "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення проходження державної служби" № 3748, ініціатором якого виступив сам прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Не стримуючи емоцій, нардепи відверто назвали запропоновані зміни "повним обкраданням" держслужбовців і закликали припинити "досліди" над працівниками цієї сфери. Чим закінчилася дискусія, дізнавалися Знай.ua.

Кабмін, фото:epravda
Кабмін, фото:epravda

"Удар в штангу" та ганебні карантинні призначення Офісу президента

Як зазначено в описі офіційного документу, зареєстрованого ще 26 червня цього року, ініціатором законопроекту став, безпосередньо, сам прем'єр Денис Шмигаль. Втім, як і низка презентованих ним "оновлень", цей Законопроект теж зазнав краху.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Єдиною, хто надав позитивну характеристику запропонованим в проекті Уряду змінам, стала лише голова Національного агентства з питань державної служби Наталія Алюшина, відзначивши 5 головних "плюсів" законопроекту. Серед них: забезпечення кар'єрного просування на службі з урахуванням відмінного щорічного оцінювання, обмеження премій і "стимулюючих виплат", запровадження нової класифікації державних посад, посилення відповідальності за дисциплінарне порушення.

Верховна Рада, фото Знай.ua
Верховна Рада, фото Знай.ua

Проте, підтримки доповідач не отримала – навпаки ж, переважна кількість парламентарів визнала викладені в документі зміни повною нісенітницею, назвавши їх "абсурдним набором цифр" та "дослідами" над держслужбовцями.

"Ми розуміємо, що Кабінет міністрів "вдарив в штангу" – я не розумію, навіщо такі законопроекти виносити в сесійну залу. Ми бачимо подальше падіння престижності державної служби, коли фактично ви виключаєте із структури заробітної плати всіх категорій всі складові: їхні місячні премії, надбавки за ранги, залишаючи голий оклад. Це, звичайно, стимул задля підтягування адмінресурсу – особливо перед місцевими виборами. А разом з тим я вважаю, що це оцінка спроможності Кабміну долати кризу державного правління", – наголошує співголова депутатської групи "Партія "За майбутнє" Тарас Батенко.

Зеленський і Шмигаль, фото: president.gov.ua
Зеленський і Шмигаль, фото: president.gov.ua

Про чисельні зауваження до змісту Проекту закону висловили і представники "Батьківщини", додавши, що прогалинами в нинішніх положеннях закону про держслужбу скористалися і в Офісі президента. Результатом цього стали чисельні "ганебні карантинні позаконкурсні призначення".

"Зеленський з цієї трибуни нам обіцяв нам "Країну мрій", де підставою для призначень будуть розум, честь і совість, а не те, що разом хрестили дітей. Рік тому в турборежимі "Слуги народу" прийняли закон Про державну службу, де повністю нівелювали державну службу, ввели політичні звільнення без підстав, де в комісію Вищого корпусу держслужби вперше потрапив нардеп з провладної фракції, чого не було при жодному президентові. В даному законі є хороші речі – прибирається норма про політичне свавільне звільнення і ганебні карантинні позаконкурсні призначення, яких на сьогодні Офіс президента напризначав вже більше половини категорії "А". Все інше викликає багато заперечень", - відзначила член фракції "Батьківщина" Альона Шкрум.

Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua
Верховна Рада, нардепи заблокували трибуну та крісло спікера - фото Знай.ua

У планах Кабміну "легалізація" незаконних наказів? Крапку поставив Стефанчук

Як не дивно, але дискусія таки не переросла у міжфракційні розбірки, як неодноразово траплялося під час гучних обговорень інших спірних питань в порядку денному, а виявлена в пропозиції Кабміну низка недоліків фактично об'єднала провладну партію з опозицією.

"Я не знаю, хто писав цей законопроект, але вам точно треба провести внутрішнє службове розслідування, хто є автором пунктів, які забороняють працівнику ініціювати службове розслідування у разі, на його думку, безпідставних звинувачень. А по-друге, ви що хочете легалізувати якісь незаконні накази своїм підлеглим? Ви пишете, що у разі якщо працівник отримає незаконний наказ, ви працівника зобов'язуєте писати пояснювальну, які норми є незаконними – що це таке?!", - звернувся народний депутат Олександр Качура з фракції "Слуга Народу".

Не менш красномовно висловився і перший заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський – нардеп закликав від фракції "Голос" представників Уряду припинити "ґвалтування" та "проведення дослідів" над державною службою.

Аналогічну думку висловили і представники "Європейської солідарності" та "ОПЗЖ".

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Нардепи майже одностайно підтримали пропозицію голови підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександра Корнієнка, виступивши за зняття з порядку денного.

Та от тільки із подальшою долею "прописаної творчості" прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля одразу визначитися не вдалося. Обидва потенційно можливі шляхи "стандарт-голосувань" не були підтримані.

Дмитро Разумков - фото Знай.ua
Дмитро Разумков - фото Знай.ua

За пропозицію направити документ на повторне перше читання проголосувало 175 парламентарів.

Другий варіант – повернення документу на доопрацювання – теж набрало недостатню кількість голосів: "за" виступили 189 нардепів.

В свою чергу, перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що, відповідно до регламенту, у разі недостатньої кількості голосів на запропонованих ним варіантах, Проект закону вважається відхиленим.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.